Підтримати нас

Слідчі СБУ назвали імена затриманих у Херсоні агентів мережі російських спецслужб

17 серпня 2024 14:50
1,353
Поширити:
Олександр Костін та Костянтин Шульга. Колаж: ЦЖР

Служба безпеки України назвала імена учасників агентурної мережі російських спецслужб, учасників якої затримали на території Херсонської області. Вони передавали розвіддані РФ та діяли під керівництвом посадовця окупаційного уряду. Правоохоронці затримали трьох інформаторів, ще трьом учасникам злочинної групи заочно повідомили про підозри в держзраді й умисних діях, вчинених з метою зміни держкордону України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на оприлюднені на сайті Офісу генерального прокурора України тексти підозр.

За даними слідства, куратором агентів був 43-річний Олександр Костін громадянин РФ та житель Ростова-на-Дону, він є першим заступником окупаційного міністра інформаційної політики Херсонщини.

“З червня 2023 року одним із головних його завдань був збір інформації про місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ на підконтрольній Україні території Херсонської області, з метою її подальшої окупації Російською Федерацією”, - пишуть журналісти.

У злочинній групі збором інформації займався 46-річний херсонець Костянтин Шульга, колишній активіст, відомий своїми проросійськими поглядами. У 2022 році він очолив один із підрозділів окупаційного міністерства інформаційної політики Херсонщини і перед звільненням Херсона виїхав на окуповане лівобережжя.

За даними слідства, пошуком нових членів організації займався 46-річний херсонець Станіслав Бойко.

“Згодом Шульга знайшов в деокупованому Херсоні Сергія Піркла і Валерія Сердюкова, які мали шпигувати за базами Збройних Сил України, СБУ і Національної поліції в Херсоні, локаціями підрозділів ППО і посадовцями Херсонської обласної військової адміністрації”, - пише ЦЖР.

Дані, які передав РФ Сергій Піркл, спричинили неодноразові артилерійські обстріли деокупованої Херсонщини з боку тимчасово окупованої Голої Пристані.

Ще один член організації Валерій Сердюков, з травня 2023 року по липень 2024 року передавав РФ відомості про фільтраційні заходи на одному з блокпостів, про місце перебування військових ЗСУ у мікрорайоні Таврійському в Херсоні, та про місця складів з боєприпасами.

Усім фігурантам справи загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

  • У Херсоні Служба безпеки України (СБУ) затримала трьох чоловіків, які передавали представникам окупаційної влади інформацію  про місця дислокації Сил оборони України, Національної поліції та прокуратури, а також вогневі позиції мобільних вогневих груп ППО.
  • Раніше Служба безпеки затримала в Херсоні 55-річного екскерівника однієї з районних організацій міської “Спілки ветеранів Афганістану”, який співпрацював з РФ під час окупації міста.
  • Контррозвідка СБУ затримала 55-річного місцевого жителя, який під виглядом таксиста шпигував за цивільними та військовими об’єктами на Херсонщині. Також він наводив дрони на позиції Сил оборони України та керівництво Херсонської ОВА. Чоловіку загрожує довічне ув'язнення.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів