Підтримати нас

Скільки Херсон матиме грошей

23 січня 2016 13:00
208
Поширити:

Наше місто увійшло в новий рік зі своїм головним фінансовим документом. Його затвердили депутати наприкінці грудня.

На чому заробимо

У 2016 році наше місто планує заробити 1 млрд 646 млн. 076 тис. 859 гривень. Минулого року ця цифра була трохи більше мільярда. Звідки ж очікуватимемо таких статків? В Україні змінили податковий та бюджетний кодекси. Тому і податків на місцях залишаєтиметься трохи більше. Так, збільшили ставки податку на доходи фізичних осіб з 15 до 18%, податку на нерухоме майно та акцизу. Але забрали половину єдиного податку.

Парковки поповнять міську скарбницю на трохи більше 2 мільйонів, земля – майже на 74 мільйони. А от туристичного збору ми отримаємо усього 102 тисячі гривень. Херсон планує заробити 150 тисяч на адміністративних штрафах і майже 11 мільйонів гривень – від надання адміністративних послуг. Ще 407 тисяч додасть до бюджету екологічний податок.

Освіта

Херсон заробить усього на 408 тисяч більше, ніж планує витратити. Але на що ж підуть кошти?

Окрім грошей, держава передала  і нові статті витрат. Так, фінансування професійно-технічних училищ лягло на плечі Херсона. А це більше 76 мільйонів гривень на рік. Ще 18 мільйонів з нашого бюджету “витягнуть”  на компенсацію витрат за перевезення пільговиків.

Гроші на освіту. Основну частину коштів виділяє держава у вигляді субвенції. Окрім як на зарплати вчителям, місто планує витратити гроші й на інші потреби. Наприклад, нагодувати школярів на 67,5 мільйонів. А потім  оздоровити у пришкільних таборах на майже 2 мільйони. Заклали мільйони і на ремонти садочків, спортзалів, придбання оргтехніки та обладнання для їдалень. Батьки можуть починати радіти?

Станемо здоровішими

За законом, установи охорони здоров’я також утримуються за рахунок цільової субвенції від держави.

Так, на медикаменти заклали  трохи більше 6 мільйонів гривень. Це і лікування ветеранів, і безкоштовні слухові апарати, кардіостимулятори, і виходжування недоношених малюків. А от на стаціонарне лікування населення передбачили 985 тисяч гривень. Або аж 2 гривні на один ліжко-день. Пацієнтів також будуть годувати. Ветеранів війни на 35 гривень, дітей на 11, а усіх інших – аж на 1 гривню в ліжко-день (за такі гроші навіть локшину швидкого приготування не купиш).

Трьом міським лікарням пощастило. Кожній з них на 1 млн. 360 тисяч обіцяють придбати обладнання та зробити ремонт. Те саме, але за скромніші 770 тисяч, обіцяють  і пологовому будинку Суворовського району. І на 189 тисяч – дитячій стоматполіклініці.

“Ремонт”  культури

На галузь культури місто запланувало 44,5 мільйони гривень, 35 з яких – на зарплати. Міська програма масових та мистецьких заходів з усіма фестивалями обійдеться Херсону в 839 тисяч гривень. Ще на 292 тисячі планують придбати літературу, звукопідсилюючу апаратуру, побутову та оргтехніку для закладів культури. І ще відремонтувати ті самі заклади на 1,3 мільйони гривень.

Бюджет – це план. Але є дуже багато чинників, які можуть внести свої корективи. Хотілося б, щоб корективи були лише у бік збільшення доходів...

На культуру фізичну виділили трохи більше грошей, ніж минулого року. Наприклад, на стипендії кращим спортсменам міста заклали 135 тисяч гривень. Більше 2 мільйонів піде на підтримку спортивних громадських організацій, трохи менше – на розвиток футболу. Кузні юних боксерів, борців, тощо обіцяють відремонтувати на 392 тисячі. А приміщення спортивного комбінату “Кристал”  – на 1 млн. 900 тисяч гривень. Перепала копійка і газеті “Херсонський вісник”. Хоч його і ліквідували, але фінансово будуть підтримувати до весни. На це передбачили 46 тисяч гривень.

Дороги-покрівлі

Болюча для Херсона тема житлово-комунального господарства. Найбільше грошей у бюджеті передбачили саме на неї – 95 мільйонів Так, на розвиток дорожнього господарства заклали 26 мільйонів. За 2 з них планують реконструювати перехрестя вулиці 49 Гвардійської Херсонської дивізії та проспекта Адмірала Сенявіна. На благоустрій піде ще 19. А житлові будинки мають наповнитисяароматами свіжої фарби. Бо на їх капітальний ремонт передбачили майже 8 мільйонів.

Наше місто має стати більш освітленим. На ці блага заклали майже 13 мільйонів гривень. Радійте, автовласники – міська влада пообіцяла відремонтувати під’їзні шляхи до багатоповерхівок. І планує витратити на це 4 мільйони. Радійте, пішоходи – ремонт за мільйон чекає і на тротуари. Окрім нових доріг та покрівель, у Херсоні мають з’явитисяі нові дерева з квіточками. Це коштуватиме місту майже 5 мільйонів гривень.

Тварини і цвинтар

Але це ще не все, на що місто витрачатиме зароблені гроші. Не забула влада і про соціальний захист населення. На нього виділили 474 мільйони гривень.
Не покине влада і тваринок у зоокутку, що в Гідропарку. На утримання їх, гідропарку та відлов інших тварин виділили майже 1,5 мільйони гривень. На естетичне оздоблення міста передбачили ще 280 тисяч, а на міську програму туризму – усього 220 тисяч. На поховання та утримання могил воїнів, які загинули на Донбасі, виділили 50 тисяч гривень. У Херсоні проблема з цвинтарем,  що на Геологів. Там уже не вистачає місця. Тому депутати вирішили його розширити. На придбання додаткових земель до  бюджету заклали 600 тисяч.

Якщо ви помітили, то усі цифри наведені так, ніби це вже сталося. І що будемо з ліхтарями, дорогами, ліфтами, міцними покрівлями тощо. Але жодного слова про ремонт труб водо-і тепломереж, каналізації, переробку сміття, закупівлю снігоприбиральної техніки. Бюджет – це план. Але є дуже багато чинників, які можуть внести свої корективи. Хотілося б, щоб корективи були лише у бік збільшення доходів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ