Підтримати нас

Ситуація в Білозерці: як селище переживає третю добу теракту РФ на Каховській ГЕС

Vgoru
Автор статті
08 червня 2023 11:21
809
Поширити:

На 10 годину ранку 8 червня затоплено відносно невелику частину селища. На щастя, від повені поки не загинув жоден місцевий мешканець. Крім того, волонтери, які стежать за підйомом води, фіксують його припинення.

З початку повені, яку спричинив теракт РФ на Каховській ГЕС, білозерські волонтери постійно вимірюють рівень підйому води та ставлять мітки з позначенням часу. Оскільки облаштувати професійний гідрологічний пост можливості не було, обходяться паличками, гілками, рулетками.

Один із таких пунктів вимірювання розташовано біля місця відпочинку «Джерела» на березі озера Біле. Там вимірювали і рівень підйому, і горизонтальне просування води. Отже, за спостереженнями 7 червня, уже зранку швидкість затоплення почала потроху вщухати. Так, з 06.20 до 07.20 години рівень піднявся на 45 см; із 7.20 до 20.40 – на 42 см, а з 20.40 учорашнього дня до 05.00 ранку 8 червня – на 12 см.

Місце відпочинку "Джерела". Озеро Біле. Фото автора

На сьогоднішній ранок частково підтоплені вулиці, які прилягають до Білого озера, у тому числі Кооперативна (колишня Михайлевського), там уже добряче підтоплені городи, вода з’явилася у деяких будинках.

Значно серйозніша ситуація в північно-східній частині Білозерки – там, де вона межує з улоговиною перед в’їздом у селище, яку місцеві називають «Плавні». Ця улоговина тепер повністю заповнена водою. Будинки біля неї вода поглинула майже до дахів. На жаль, деякі домівки не витримали повені та вже зруйновані. Один із господарів такого будинку ледь встиг його покинути.

Плавні біля Білозерки

Дорога на Херсон вкрита водою в кількох місцях, тому автомобільний зв’язок з обласним  центром пролягає кружними шляхами.

Підтоплені частини знеструмлено, але в будинках на суходолі є постачання газу, води та електричної енергії; інтернет-зв’язок також є, але іноді переривається.

Останній стабільний підйом води біля «Джерел» фіксувався вночі з 07 на 08 червня о 3.20 години. А з 05.00 години й до початку восьмої біля цієї позначки вода рухалася «туди – сюди» в межах декількох сантиметрів.

 І, найголовніше: на сьогодні інформації щодо загиблих або травмованих від повені в селищі Білозерка  немає. Сподіваємося, що так воно і є.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ