Підтримати нас

Що очікує Україну у 2016

09 січня 2016 18:00
208
Поширити:

Прийшов новий 2016 рік і всі міжнародні ЗМІ роблять прогнози про те, яким цей рік буде для світу, що може змінитися на геополітичній мапі і чого варто очікувати.

Не забуває іноземна преса і про Україну. Сценарії того, як будуть розвиватися події в нашій країні, запропонували декілька світових видань. Ми пропонуємо ознайомитися з тим, яке майбутнє пророкують нам закордонні журналісти та аналітики.

Британське видання Bloomberg переконане, що саме у 2016-му між Росією та Україною буде остаточний розрив.

Автор акцентує увагу на тому, що обидві країни чекають нелегкі часи, проте перспективи у нашої країни кращі, аніж у Росії. Це підтверджується і аналітичними даними, згідно з якими економічний спад в Україні цього року становитиме 10,7%. Економісти вважають, що в наступному році зростання української економіки складе 1,4%, в той час як ВВП Росії в наступному році скоротиться на 0,2%.

І хоча в 2016 році Росія порівняно з Україною, як і раніше, залишиться більш багатою і більш сильною країною, Україна буде на підйомі, і там почнеться відносний розвиток — навіть при тому, що вона поки не може впоратися зі своєю згубною корупцією та некомпетентністю керівництва, — вважає автор статті.

Польський сайт defence24 склав рейтинг найбільших загроз 2016-го року, серед який однією з головних проблем вони називають саме події на сході України.

Поляки зауважують, що тут є дві складові: перша – власне збройний конфлікт на Донбасі, а друга – Київ та те, що нинішні політичні лідери не впоралися з поставленими завданнями. І якщо в першому випадку журналіст прогнозує, що конфлікт буде продовжуватися і "його завершення не виглядає близьким", то ситуацію в Києві він коментує трохи детальніше.

Зараз Порошенка підтримують всього 17% респондентів. На початку його президентства ця цифра доходила до 47%. І це недивно: "революціонери" не налагодили ні економіки, ні адміністрації. Можливо, в 2016 році "прозахідний" табір розпрощається з владою. Залишається відкритим питання, яким чином: в результаті дострокових виборів або "методом Януковича",— пишуть у виданні.

Литва зробила свій прогноз з приводу загроз, які можуть очікувати на Україну в цьому році. І на сайті GeoPolitika з'явився огляд головних тенденцій цього року.

Особливу увагу вони приділили саме збройному конфлікту на Донбасі і затвердили, що в цілому ситуація має тенденцію до покращення. Журналіст пояснює, що напруга залишається колишньою, хоча обидві сторони дотримуються номінального перемир'я. Звичайно, час від часу трапляються поодинокі перестрілки, але йдеться не про військові дії ширшого характеру. Головну ж загрозу видання бачить в іншому.

Кремль готує стратегії іншого характеру. Україна може зіткнутися із загрозою тероризму, який не був би обмежений тільки прифронтовою зоною або частиною Західної України. "Війна" може перекинутися і на всю територію країни. Поки що, як ми вже переконалися, приціл наведений на столицю, що цілком природно. Мета подібної "війни" — дестабілізація країни. Успішні диверсії показали б, що влада країни і силові структури не в змозі гарантувати безпеку громадян,
— застерігають литовці.

Ці головні прогнози для України від західних сусідів дають змогу зробити наступний висновок: подальша доля України як у цьому році, так і на декілька наступних років залежить не стільки від безпосередньої перемоги у війні на Донбасі, скільки від грамотних, чітких та скерованих дій у Києві з боку української влади. А звідси виходить, що тільки від українців залежить, яким буде їхнє майбутнє.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ