Підтримати нас

Російському нацгвардійцю оголосили підозру. Незаконно затримував та катував людей в Херсоні

Vgoru
Автор статті
10 грудня 2023 16:29
912
Поширити:

Прокурори повідомили про підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням 32-річному уродженцю Росії, військовослужбовцю 50 окремої бригади оперативного призначення Південного округу військ національної гвардії РФ Рустаму Шанкіну. 

Про це йдеться в тексті підозри на сайті Офісу Генерального прокурора.

Зазначається, що чоловік проживає в АР Крим.

За даними слідства, Шанкін незаконно затримував, ув'язнював і катував людей в Херсоні. Він тримав їх у приміщенні ГУНП у Херсонській області за адресою вул. Лютеранська, 4.

Як відомо з тексту підозри, 15 червня 2022 року в другій половині дня Шанкін разом із громадянином України Терещенком О. Д. у Херсоні поблизу блокпоста на вул. Миколаївське шосе в районі магазину “Брейн” незаконно затримав чоловіка, який не мав зброї та не брав участі в бойових діях. Його утримували в приміщенні поліції до 19 червня.

Правоохоронці стверджують, що Шанкін, Терещенко та ще двоє невстановлених військових 16 червня 2022 року застосовували фізичне та психологічне насилля до затриманого. Зокрема, одягали йому мішок на голову, заламували руки, намагаючись схилити чоловіка до співпраці зі спецслужбами РФ. Коли затриманий відмовлявся, російські військові били його кулаками по нирках.

Крім того, чоловіку не надали медичну допомогу та утримували в антисанітарних умовах. Його обмежували в їжі, воді та забороняли ходити до туалету, йдеться в повідомленні.

Дії Рустама Шанкіна кваліфіковано за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою);
  • ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

4 листопада прокурори повідомили підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням та у порушенні законів та звичаї війни 42-річному полковнику другої служби управління захисту конституційного ладу ФСБ РФ Дмитру Лайковому.

17 жовтня слідчі управління СБУ в Херсонській області повідомили про підозру трьом російським військовослужбовцям у порушенні законів та звичаї війни, що призвело до смерті 24 людей та поранення 51 людини.

Дивіться у відео “Вгору”, як підтримати тих, хто пережив тортури та насильство збоку військових РФ? Чому ця підтримка важлива та як її отримати? 

Кривавий спадок катівень НКВС: дивіться у відео або читайте в матеріалі Медіаплатформи “Вгору”, як у 21 столітті російські військові використовують методи радянських НКВСників.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ