Підтримати нас

Рідкісні види рослин нацпарку “Кам’янська січ” під загрозою знищення через війну

Vgoru
Автор статті
28 січня 2023 17:17
817
Поширити:

Через Кам’янську січ двічі проходила потужна лінія фронту.  Уся територія національного парку зараз буквально завалена боєприпасами. Про це повідомляє Українська Природоохоронна Група - UNCG.

На початку грудня доктори біологічних наук Іван Мойсієнко та Олександр Ходосовцев відвідали звільнений від окупантів нацпарк «Кам'янська Січ».

Через тотальне замінування території науковці змогли оглянути лише близько 5% території заповідника.

«Окопи, бліндажі, побутове забруднення, забруднення вибуховими снарядами – це те, що ми побачили. Це величезний антропогенний вплив на екосистеми. Від вибухів лишилися воронки. В деяких місцях є сильне пошкодження рослинного покриву як унаслідок проїзду їхньої техніки степом, так і після зняття степового дерну для укріплення і маскування бліндажів. Також ми бачили підбиту техніку і розлив паливо-мастильних матеріалів. В лісосмугах чимало пошкоджених дерев – як від бойових дій, так і від того, що окупанти облаштовували свої бліндажі, рубали дрова», – зазначає Іван Мойсієнко. 

Кам’янська Січ широкою смугою виходить на Каховське водосховище. Там науковці також закладали моніторингові ділянки. Це край Правобережжя, навпроти – лівий берег, який тимчасово контролюється окупантами. Учені з високою ймовірністю припускають, що ця територія, яка складається з невеличкої смуги петрофітних степів, буде зруйнована. 

“Ми втрачаємо найцінніші біотопи петрофітних степів, в яких передусім зникнуть дуже рідкісні види», – резюмує Олександр Ходосовцев. 

Співробітники парку підрахували, що з 24 лютого до 18 жовтня лише пожежі знищили, або пошкодили в межах парку рідкісні: дрік скіфський (633 екземпляри), ковилу шорстку (402 екземпляри), ковилу волосисту (832 екземпляри), ковилу Лессінга (2384 екземпляри), ковилу українську (456 екземплярів) тощо”, – розказують науковці.

Крім природи, через навалу росіян постраждала й інфраструктура парку. Був зруйнований офіс адміністрації. Автомобіль, човни, квадроцикл були розкрадені окупантами. 

Раніше ми повідомляли, що Каховське водосховище зміліло майже на два метри.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ