Підтримати нас

Ратифікація Римського статуту: почав діяти закон про зміни до Кримінального кодексу

24 жовтня 2024 21:04
69
Поширити:
Міжнародний кримінальний суд в Гаазі, Нідерланди. Джерело фото: Atlantic Council

24 жовтня набрав чинності закон, який приводить Кримінальний кодекс України у відповідність до норм Римського статуту Міжнародного кримінального суду.  Його напередодні, 22 жовтня, підписав Президент України.

Про це йдеться на сайті Верховної ради у картці документа.

Тепер положення Кримінального кодексу мають відповідати нормам Римського статуту та забезпечувати кримінально-правове переслідування за такі тяжкі міжнародні злочини як злочин геноциду, злочин агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини.

Як пише “МІПЛ”, за словами директора програми “Права людини і правосуддя” Міжнародного фонду “Відродження” Романа Романова, цей закон вносить кілька основних змін до Кримінального кодексу України.

Він вводить механізм універсальної юрисдикції, впроваджує командну відповідальність та поняття злочину проти людяності, посилює відповідальність за злочин агресії, воєнні злочини, власне вводить це поняття, та узгоджує з Римським статутом статтю про геноцид.

Універсальна юрисдикція дозволить розслідувати воєнні злочини, злочини проти людяності, геноцид і злочин агресії, коли обвинувачений перебуває не в Україні і його не можуть видати.

Наприклад, масове переміщення українців у російські тюрми має ознаки цілеспрямованого та спланованого рішення конкретних посадовців. Тобто відтепер це можна розслідувати як злочин проти людяності. 

  • Раніше “Вгору” пояснювало, що означає ратифікація Римського статуту для України. Цей процес відбувся 21 серпня, а сам статут підписали ще 20 січня 2000 року.  

  • Римський статут — це міжнародний договір, що регламентує роботу Міжнародного кримінального суду (МКС). На сьогодні учасницями статуту МКС є 124 країни.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів