Підтримати нас

Президент України Зеленський підписав закон про “прозоре будівництво”

21 жовтня 2024 19:54
138
Поширити:
Фото: Публічні закупівлі в охороні праці

Президент України Володимир Зеленський 21 жовтня підписав законопроєкт № 11057 про обов’язкове відкриття цін на матеріали у будівельних закупівлях на Prozorro (“прозоре будівництво”). 

Як йдеться на сайті Верховної Ради, документ з підписом президента повернуто сьогодні.

За словами ініціаторка законопроєкту, голови антикорупційного комітету Анастасії Радіної, законопроєкт відкриває інформацію про всі ціни на будівництві (вартість будівельних матеріалів). Це дозволяє зрозуміти, чи намагаються держоргани завищити ціни з корупційною метою. 

Інформація про ціни на будівництво більшості обʼєктів, наприклад, дитячих садочків, шкіл, лікарень – зʼявиться одразу після набрання чинності законопроєкту. Водночас ціни на будівництво фортифікацій будуть відкриті через 60 днів. Можна буде побачити вартість будівельних матеріалів для фортифікацій. Назви компаній, які виконують будівництво фортифікацій, місце та інші дані залишаться закритими. 

Згідно з інформацією народного депутата  Ярослава Железняка ("Голос"), цей законопроєкт підтримали 267 депутатів, 2 – утрималися, 56 – не голосували. 

  • У Херсоні місцева влада приховала кошторис у закупівлі на Prozorro щодо будівництва протирадіаційних укриттів (“підземних шкіл”). Тому порівняти ціни будматеріалів та обладнання з ринковими на предмет можливого завищення, визначити, чи передбачено у цій закупівлі шкільне оснащення та обладнання для повноцінного навчання, чи споруджуватимуться лише «стіни» для укриття, неможливо. Російська армія двома КАБами 7 жовтня зруйнувала школу в Херсоні. Ту саму, на території якої йшло будівництво так званої «підземної школи», проти якого протестували мешканці найближчих будинків. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів