Підтримати нас

Понад два роки російські окупанти незаконно утримують жителя Херсона Єгора Киселя. Що відомо

11 серпня 2024 14:27
630
Поширити:
Фото: МІПЛ

За останніми відомостями, жителя Херсона Єгора Киселя понад два роки російські окупанти незаконно утримують у Сімферопольському СІЗО №2 в анексованому Криму. Проти нього порушили кримінальну справу. 

Про це повідомляє медійна ініціатива за права людини, зі слів сестри викраденого херсонця Інни.

За даними українських правоохоронних органів Єгор перебуває у статусі зниклого безвісти. 

Зазначається, що 30-річний Єгор до повномасштабного вторгнення працював комірником у магазині сантехніки. У 2014 — 2015 роках був учасником бойових дій у зоні АТО. Після значився резервістом військового оперативного резерву, раз на рік відвідував військові збори.

Після 24 лютого 2022 року чоловік за першим дзвінком о 9 ранку прибув у місцевий військкомат. Його відправили в район селищ Наддніпрянське та Молодіжне.

1 березня 2022 армія РФ окупувала Херсон. Після цього Єгор припинив зʼявлятися вдома, лише кілька разів приходив по речі. Де переховувався, нікому не розповідав.

Двічі російські окупанти обшукували квартиру Киселів. Вони шукали Єгора і зброю. 2 липня 2022 року о 7 годині вечора його затримали близько 10 військових РФ з автоматами, в масках і зі щитками. Пізніше рідним вдалося дізнатися, що Єгора тримають  в ІТТ на вул. Теплоенергетиків. За словами сестри, їй не дозволяли нічого передавати. Лише один раз сказали, що з її братом проводять “бесіди” і треба принести ліки, мазь від опіків.

Вже 2 вересня 2022 року, коли сестра принесла в ізолятор їжу, їй повідомили що брата тут немає. Таким чином сім'я дізналася що Єгора вивезли до анексованого Криму на “суд”. Також рідним вдалося отримати інформацію від російського ФСБ: “Особа перебуває в умовах, які не становлять загрози життю, і ведуться заходи”.

"У листопаді дізналася, що Єгор перебуває у статусі “заморожений”. Так називають тих, хто сидить без обвинувачення. Вони не визнають бранців, поки не заведуть на них кримінальну справу”, – розповідає Інна.

За словами чоловіків, які перебували в СІЗО, відомо, що Єгора Киселя спочатку тримали в СІЗО №1, а потім перевели до СІЗО №2. 

  • Раніше на окупованій території Херсонської області незаконно засудили громадянина України, керівника Херсонської дистанції колії Одеської залізниці АТ “Укрзалізниця” Олександра Керекешу.
  • ІТ-спеціаліста з Херсона Івана Козлова засудили на 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.
  • Незаконний “Верховний суд Криму” засудив викраденого мешканця Херсонщини Миколу Петровського.
  • 6 жовтня цей же суд виніс вирок журналісту та волонтеру Сергію Цигіпі. Його засудили до 13 років колонії. 
  • Рідні жителя Херсонщини Сергія Котова подали касаційну скаргу на “рішення” від 13 лютого 2024 року незаконного апеляційного суду. Тоді вирок Сергію не змінили – 15 років позбавлення волі за “шпигунство”.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів