Підтримати нас

Російський суд виніс вирок ІТ-спеціалісту з Херсона Івану Козлову за шпигунство

Автор статті
15 грудня 2023 08:15
304
Поширити:

Російський суд виніс вирок ІТ-спеціалісту з Херсона Івану Козлову за шпигунство. Його засудили на 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Чоловіка затримали 21 квітня 2022 року в Армянську на адмінмежі з Кримом, коли він із родиною намагався виїхати з окупації.

Про це повідомляє Суспільне. 

Увесь цей час Івана Козлова утримували в СІЗО, а 30 листопада суд виніс йому вирок.

"Справу побудували на тому, що він передавав дані розташування російських військ до української армії та до СБУ. І його питали, чому він це робив. Він відповідав як і раніше: "Бо прийшли в мій дім, тому, що я українець", – говорить Марія.

Незаконно засуджений Іван Козлов разом з дружиною і дітьми. Фото Марії Козлової

За її словами, чоловіка катують, не даючи спати.

"Але він мені пише в кожному листі, що не дають спати. Використовують такий момент і психофізіологічного тиску також, що вони будять вночі, а потім спати вдень теж не дають. Й інші моменти катування також продовжуються. Там багато таких цивільних і вони всі мають такі строки від 10 до 20 років", – каже дружина.

Адвокатка Юлія Богдан допомагає родині Івана Козлова. Говорить, російський суд звинувачує херсонця у шпіонажі. За її словами, у Крим гуманітарну допомогу передати не можуть, є лише листування.

На судовий вирок будуть подавати апеляційну скаргу, говорить Юлія Богдан.

"Ми сподіваємося на подачу апеляційної скарги, але ми не перебільшуємо її значення, оскільки ми розуміємо, що країна-агресорка точно не буде зменшувати на багато років. Щодо процесу обміну, я не можу коментувати, але зараз опрацьовується саме механізм звільнення наших цивільних людей, які отримали незаконні вироки", – говорить вона.

Раніше незаконний “Верховний суд Криму” засудив викрадених мешканців Херсонщини Миколу Петровського та Сергія Котова до 15 та 16 років позбавлення волі за “шпигунство”. 

6 жовтня цей же суд виніс вирок журналісту та волонтеру Сергію Цигіпі. Його засудили до 13 років колонії. Російські окупанти викрали журналіста 12 березня 2022 року, коли він прямував до Таврійська Херсонської області. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ