Підтримати нас

Підозру від СБУ отримав генерал росгвардії, який командував розгоном мирних протестів під час окупації Херсонщини

07 серпня 2024 17:20
182
Поширити:
Фото: російські ЗМІ

Служба безпеки України зібрала доказову базу на командувача Уральського округу військ росгвардії генерал-лейтенанта Володимира Спиридонова, який причетний до масових репресій проти цивільного населення під час окупації Херсонщини.

Про це йдеться на сторінці відомства.

На початку повномасштабного вторгнення Спиридонов брав участь у захопленні Херсонщини та спробах придушення руху опору в регіоні.

У ході розгону мирних протестів у центрі Херсона та інших захоплених районах області військові РФ ув’язнили у російських тюрмах кілька сотень учасників зібрань.

“Для цього посадовець залучив чотири тактичні групи, загін спецпризначення та оперативний підрозділ Південного округу військ росгвардії, де на той час він був заступником командувача”, пише СБУ.

До затриманих застосовували численні катування.

Напередодні деокупації правобережжя Херсонщини військовий організував переправлення підпорядкованих підрозділів росгвардії на лівобережну частину області, а сам виїхав до Росії, де згодом отримав підвищення на посаді.

За планування, підготовку, розв’язування та ведення агресивної війни за попередньою змовою групою осіб Володимиру Спиридонову загрожує від десяти до п'ятнадцяти років ув’язнення.

  • За даними розслідування, генерала-лейтенанта Спиридонова відправили в Херсонську область, де він з лютого по червень 2022 року обіймав посаду командира допоміжного пункту управління “Південь”. Під його підпорядкуванням перебували 4 тактичні групи, 1 загін спецпризначенців та 1 оперативна група. Вони вели агресивні бойові дії та виконували накази Спиридонова щодо окупації території Херсонської області. Їхні дії призвели до загибелі двох тисяч людей та знищення цивільних об'єктів. Окрім цього, вони встановлювали блокпости та проводили обшук цивільних людей, незаконно їх затримували.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів