Підтримати нас

Підозру від СБУ отримав архімандрит УПЦ (МП), який благословив незаконний референдум на Херсонщині

Вгору
Автор статті
19 лютого 2024 14:59
417
Поширити:

Підозру в державній зраді та пособництві державі-агресору отримав колишній настоятель одного із соборів Херсонської єпархії УПЦ (МП) – Олексій.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

За даними слідства, після захоплення армією РФ Херсона підозрюваний підтримав окупаційну владу та увійшов до найближчого оточення незаконного губернатора Херсонської області Володимира Сальда, ставши його духівником.

Архімандрит Олексій регулярно запрошував Володимира Сальда на богослужіння, а під час проповідей благословляв проведення незаконного референдуму щодо приєднання Херсонської області до Росії.

Також слідчі встановили, що підозрюваний особисто просив московського патріарха Кирила приєднати місцевий собор до парафії Російської православної церкви. За допомогу окупаційній владі собору Олексія передали захоплені території Укртелекому та місцевих бізнесменів у центральній частині Херсона.

30 вересня 2022 року в Росії Олексій відвідав георгіївську залу Кремля. Там він узяв участь у “церемонії включення” окупованих регіонів України до складу РФ.

Після звільнення Херсона, підозрюваний втік на окуповане лівобережжя Херсонщини. За даними СБУ, там він обійняв посаду секретаря окупаційної Скадовської єпархії РПЦ.

  • До суду скерували обвинувальний акт щодо трьох правоохоронців із Херсона, які влітку 2022 року пішли на співпрацю з російськими окупантами. Їм загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна.
  • Також заочно повідомили про підозру в колабораційній діяльності жительці Херсонщини. Вона в серпні 2023 року обійняла посаду окупаційної голови в незаконно створеному “Чорнянському територіальному управлінні Каховської військово-цивільної адміністрації”.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ