Підтримати нас

Переховувалися в інших містах України: СБУ затримала двох жительок Херсонщини

Вгору
Автор статті
29 лютого 2024 19:22
289
Поширити:

Служба безпеки України затримала двох жительок Херсонщини, які під час окупації регіону допомагали організовувати незаконний референдум щодо приєднання до РФ. Наразі вони перебувають під вартою. Жінкам загрожує до 10 років тюрми.

Про це йдеться на сторінці відомства.

Відомо, що одна з них жила в хостелі в Києві, інша – оформила статус ВПО та переховувалась в орендованій квартирі в Чорноморську.

За даними слідства, обидві до повномасштабного вторгнення проживали в Бериславському районі Херсонської області. Але після захоплення регіону жінки ввійшли до окупаційного виборчкому.

Затримані разом із російськими військовими обходили будинки місцевих жителів і закликали проголосувати за приєднання до Росії. А тим, хто відмовлявся чи виступав проти незаконного референдуму погрожували ув'язненням або конфіскацією майна, стверджують правоохоронці.

У відомстві пишуть, що за співпрацю з окупаційною владою жінки отримали одноразову грошову «винагороду» та їм дозволили вільно пересуватися по території захопленої на той час громади.

  • З 23 по 27 вересня 2022 року під час захоплення Херсонської області окупаційна влада провела незаконний референдум щодо виходу зі складу України та приєднання до Росії. Але окупаційні виборчі дільниці були пусті, а представники нелегітимних комісій у супроводі російських військових обходили будинки місцевих жителів. Окрім цього окупаційні війська викрадали людей. 
  • На засіданні Ради безпеки ООН засудили дії РФ і назвали цей референдум незаконним.
  • Уряд Великої Британії запровадив санкції проти Росії за псевдовибори на окупованих територіях України. Зокрема, під обмеження потрапили окупаційний голова Херсонської адміністрації Андрій Алексеєнко, а також голова незаконної виборчої комісії в Херсонській області Марина Захарова.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ