Підтримати нас

Паркан знесли, але питання залишаються

Автор статті
01 лютого 2021 14:39
967
Поширити:

Як мінімум, довгих п'ять років (а, можливо, і більше) простояв на проспекті Ушакова високий паркан, який закривав вид на унікальний історико-культурний і туристичний об'єкт - пам'ятник видатному філантропові Джону Говарду.

Об'єкт цей, виконаний за проєктом Василя Стасова у вигляді сонячного годинника і встановлений ще в 1820 році біля тодішніх міських воріт, входить до топ-5 найбільш незвичайних вуличних годинників України. Час від часу громадські активісти за скромної підтримки з міського бюджету намагаються облагородити і сам пам'ятник, і місце біля нього. Наприклад, поруч давно вже пустує колишній фонтан, який слугує своєрідним "контейнером" для куп сміття. Але минає кілька років, і меморіальний простір знову занепадає, а сам пам'ятник постійно намагаються "прикрасити" своїми витівками вандали. Ну а паркан, збудований тут підприємцями, у свій час остаточно "поховав" привабливе для туристів і самих херсонців місце.

На щастя, днями несправедливість до відомого всім городянам англійця була усунена: паркан зник, а навколо пам'ятника навіть почали укладати тротуарну плитку.

Як повідомляє в соцмережах громадська діячка Лариса Польська, це стало можливим завдяки наполегливості багатьох небайдужих жителів міста, які "шарпали" владу з року в рік. Щоправда, за попередньої каденції всі ці зусилля виявилися марними, і тільки зараз пам'ятник вдалося знову відкрити для огляду.

При цьому все ще залишаються деякі питання. Херсонці побоюються, що на оновленому майданчику, як це у нас водиться, найближчим часом виростуть МАФи. Але ж давно вже висувалася ідея перетворити його на публічний об'єкт для любителів поезії і драматургії.

Крім того, не можна не звернути уваги на загальний гнітючий стан старовинного меморіального кладовища, розташованого неподалік. Мало того, що об'єкт засмічений, огорожі і надгробки понівечені, навколо розрослися кущі і бур`яни, так ще, як з'ясовується, в густих ​​хащах, що вкривають кладовище, завелися цілі зграї фазанів!

Очевидно, що таке місце в самому центрі міста його абсолютно не прикрашає, і необхідно в терміновому порядку організувати заходи для відновлення і збереження меморіального комплексу.

Фото Лариси Польської

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ