Підтримати нас

Освітня галузь Херсонщини недофінансована на 66 мільйонів гривень, – Соболевський

Vgoru
Автор статті
30 травня 2023 07:32
475
Поширити:

Станом на зараз недофінансування освітньої мережі в області складає 66 млн гривень. 

Про це повідомив голова Херсонської обласної організації партії «Слуга Народу», депутат фракції «Слуга Народу» у Херсонській обласній раді Юрій Соболевський.

«Є відповідна постанова Кабміну по перерозподілу освітньої субвенції. Зараз погоджуються ці дії з Міністерством фінансів. Міністерство освіти нас повністю підтримує в цьому питанні, за що вдячний міністру Оксену Лісовому та народним депутатам, особливо Юлії Гришиній, голові підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Вони розуміють ситуацію і допомагають нам сьогодні», – каже Соболевський.

Він пояснив, що проблема заборгованості вчителям повʼязана з тим, що після деокупації громад Херсонщини на правому березі Дніпра, значно збільшилась кількість вчителів, які зараз залучені до навчального процесу. Завдяки обласному управлінню освіти та керівникам навчальних закладів у більшості вдалося зберегти освітню мережу. Також збільшилася кількість діточок, які зараз навчаються за українською програмою.

«На жаль, не все це можливо було врахувати під час розрахунків потреб на область. Тому що коли подавалися ці відомості у відведений період, ще не були деокуповані наші деякі громади та не всі заклади освіти запустили роботу», – зазначає Соболевський.

Також він додав, що деякий час тому Херсонщині зробили перерозподіл освітньої субвенції, але це частково закрило питання із заборгованістю. 

«У деяких навчальних закладах по певних громадах ще є заборгованість перед вчителями», – каже Соболевський.

І додає, що залишків освітньої субвенції за попередній період, коштом якої громади могли б закрити питання, – фактично немає. Близько 400 млн грн освітньої субвенції повернулося до держбюджету.

«Цю ситуацію знають, подіваюсь скоро всі потреби нашої освіти будуть закриті. Ми постійно в діалозі з міністерствами та нардепами. Нас чують і сприяють розв'язанню питань. На сьогодні  ми бачимо, що освітню мережу на Херсонщині треба будувати наново. Попереду складна робота з відновлення освіти «наживо», а не у форматі онлайн. У тому числі й на тимчасово окупованих територіях, які обовʼязково будуть звільнені.

Уже зараз ми працюємо над тим, щоби наші заклади освіти мали транспорт, матеріально технічну базу та інше.  Звісно, на 100% неможливо спланувати все, бо поки що не зрозуміло, у якому стані ми отримаємо навчальні заклади у звільнених громадах. Але освіта на всій території Херсонщини буде працювати та маю віру в те, що ефективно», – підкреслив Соболевський.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ