Підтримати нас

Організовували незаконний референдум: затримали двох жительок Херсонщини

Vgoru
Автор статті
26 жовтня 2023 12:43
347
Поширити:

Двом жителькам Херсонщини повідомили про підозри в колабораційній діяльності. Наразі їх тримають під вартою.

Про це повідомив Офіс Генерального прокурора.

Їхні дії кваліфіковано за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою);
  • ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

За інформацією СБУ, їм загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Зазначається, що під час окупації Херсонської області жінки добровільно вступили до складу окупаційних «виборчих комісій».

За даними слідства, одна з колаборанток, мешканка Бериславського району, у вересні 2022 року в супроводі російських військових обходила жителів селища Миколаївка та примушувала їх віддати свій голос на користь Кремля. У разі відмови – погрожувала ув’язненням до російської катівні та «конфіскацією» майна.

“Після звільнення району зловмисниця втекла до Кривого Рогу, де намагалась переховуватись від правосуддя в орендованій квартирі. Однак, співробітники СБУ встановили її місце тимчасового проживання і затримали її”, – йдеться в дописі.

Другу жінку затримали в селищі Комишани на Херсонщині. Вона обійняла посаду «секретаря селищного виборчкому», який був облаштований у спортзалі місцевої школи. Вона агітувала місцевих жителів узяти участь у незаконному референдумі РФ.

Раніше писали, на Херсонщині судитимуть матір і доньку за участь в організації незаконного референдуму. Прокуратура вже передала до суду обвинувальні акти за фактом їхньої колабораційної діяльності. 

Херсонський міський суд визнав 70-річну жінку винною в колабораціонізмі. Минулого року вона взяла участь у псевдореферендумі в селах Кізомис і Гончарне Білозерської громади Херсонської області.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ