Підтримати нас

Організація окупантами “референдуму” на Херсонщині не має жодних правових підстав

Vgoru
18 квітня 2022 09:10
1,791
Поширити:

Як неодноразово повідомлялося у відкритих джерелах, в одній із захоплених окупантами друкарень Нової Каховки друкують “бюлетні” для проведення на Херсонщині так званого “референдуму”. 

Голова правління громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська називає ситуацію абсурдною, яка не має правових підстав. На своїй сторінці у Фейсбук вона проаналізувала спробу утворення “ХНР” з політичної, юридичної та правової геополітичної точок зору.

“Всім є очевидним, що жодної підтримки окупації немає, а для самопроголошення "республік" світити всю неміч пропагандистської машини та армії вкупі не додасть балів для зовнішньої пропаганди, - пише Ольга Айвазовська, - Багатоходівка, яка відбулась з ОРДЛО, тут не спрацює взагалі. Такі дії можуть бути потрібні лише для внутрішньої пропаганди. Тож, з політичної точки зору така подія буде виключно новинним приводом для пропагандистських російських ЗМІ”.

Щодо юридичного аспекту, то референдум, як і вибори, може організувати виключно держава. Для них визначена чітка процедура, умови для організації та голосування:

“Логіка заборон правового режиму воєнного стану полягає в недопущенні під час війни виборів, референдумів, змін до Конституції та виборчого законодавства. Закону про місцевий референдум в країні немає, але на ньому і неможливо підіймати питання територіальної цілісності, суверенітету тощо. Процедура проведення всеукраїнського референдуму теж відома, але російська армія запустити маховик не може. Залишається імітувати”, - роз'яснює очільниця ГМ “ОПОРА”.

За словами Айвазовської, всі, хто братиме участь в організації цієї пропагандистської акції, в перспективі відповідатиме перед законом:

“Тож, з юридичної точки зору це дійство не має жодних ознак референдуму; ЦВК припинила повноваження територіальних комісій та закрила доступ до державного реєстру виборців ще на початку війни, результати імітованого голосування не мають жодних юридичних наслідків (крім встановлення акту агресії майбутнім гібридним трибуналом); референдуми в умовах війни/правового режиму воєнного стану в Україні заборонені”.

Геополітичним правовим аспектом є те, що Україні буде легше встановити акт агресії під час майбутнього трибуналу:

“Щоб засудити росію, отримати репарації та компенсації на рівні держави, нам цей вирок буде дуже потрібним. Пропагандистська акція, організована російськими військовими на Херсонщині, комунікація навколо цих подій в російських медіа та з вуст російських посадовців буде ще раз доводити факт агресії для його юридичного, але на міжнародному рівні, визнання та засудження”, - зазначає керівниця ОПОРИ.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ