Підтримати нас

Організація “Save Ukraine” розповіла історію 18-річного хлопця, якого повернули з окупації

Автор статті
25 січня 2024 10:38
484
Поширити:

Ростиславу, якого повернули з окупованого Криму на підконтрольну Україні територію, виповнилося 18 років. Організація “Save Ukraine” розповіла історію його повернення. 

Як зазначається, на початку повномасштабної війни Ростислав залишився один, коли від серцевого нападу раптово померла його бабуся. Хлопець самотужки виживав в окупації наступні чотири місяці, доки до нього додому не прийшли з погрозами озброєні солдати РФ. Вони змушували хлопця піти в російську школу, але Ростік відмовився.

За два дні до нього знову приїхали військові з автоматами, однак цього разу без розмов змусили хлопця зібрати речі та їхати з ними. Таким чином Ростислав спочатку опинився в Херсоні, де його оформили на навчання у коледж, а потім у таборі “Дружба” в Криму. Туди хлопця “примусово евакуювали” разом із тисячами українських дітей, розповідають у “Save Ukraine”.

У “Дружбі”, а згодом і в “Лучистому”, Ростислав відмовлявся співати гімн РФ на лінійці та підіймати прапор РФ. За цю “неповагу” і свою незмінну українську позицію хлопця п’ять разів відправляли в ізолятор. 

“Загалом у карцері, розміром два квадратні метри, Ростік провів понад 15 днів, мріючи про втечу. Він був змучений психологічним тиском, але не зламався”, – ідеться в дописі.

Потім підлітка оформили в навчальному закладі Керчі, але й тут він не почав вчити російську мову, не слухав уроки історії про і відмовлявся робити паспорт РФ. 

“Проте росіяни дуже хотіли залишити хлопця на своїй території: обманом вони намагалися отримати його відбитки пальців та без його відома зробили російське свідоцтво про народження”, – повідомляють в організації.

Однак усі ці дії Ростислав одразу виявляв і прямо говорив: “Я збираюсь повертатися до України”. 

Згодом підлітка вдалося повернути на підконтрольну територію України. Зараз він проживає в центрі “Надії та відновлення”. На його День народження йому подарували навчальний курс із художнього фотографування.

Команда Save Ukraine повернула в Україну 226 дітей з території України окупованої з 24 лютого 2022 року. Останнє відоме повернення відбулося в грудні 2023, коли з окупованої Херсонщини вивезли трьох дітей. 

Згідно з інформацією від омбудсмена Дмитра Лубінця, верифіковано 20 тисяч українських дітей, яких Росія депортувала з окупованих територій, але їх реальна кількість може бути в рази більшою. 6 грудня він повідомляв, що на підконтрольну Україні територію вдалося повернути більше ніж 500 дітей.

Британська агенція новин Reuters повідомляла, що Росія засекретила дані про дітей, яких окупаційна влада незаконно вивезла з Херсонщини до Криму чи РФ.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ