Підтримати нас

Окупаційний суд на Херсонщині виніс незаконний вирок батьку політвʼязня з Криму Халілу Куртамету

17 жовтня 2024 10:50
126
Поширити:
Фото: КРЦ

Незаконний Генічеський районний суд Херсонської області визнав 58-річного Халіла Куртамета винним в участі у Кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана, який в Росії вважається терористичною організацією, та засудив до 8 років ув'язнення.

Про це повідомляє громадська організація Кримськотатарський Ресурсний Центр (КРЦ).

За інформацією КРЦ, розслідування справи проводило ФСБ РФ у Херсонській області. Куртамета звинуватили, що у 2015 році він нібито надав власні готелі в Генічеському районі для бійців кримськотатарського батальйону. 

Під час незаконного обшуку у нього нібито знайшли документ, пов’язаний зі створенням Центру надання адміністративних послуг у Новоолексіївці, в якому згадувався Кримськотатарський Ресурсний Центр. 

Халіл Куртамет володів готелем "Ай-Петрі" на Арабатській стрілці, який військові РФ захопили  після початку повномасштабного вторгнення. За даними КРЦ, він не мав активних профілів у соцмережах та  не публікував нічого пов’язаного із російсько-українською війною.

Окупаційна влада також затримала сина Халіла, 20-річного викладача кримськотатарської мови Аппаза Куртамета у липні 2022 року на КПВВ «Чонгар» коли він прямував до родичів у Крим.  Про його місцеперебування, причину затримання та обвинувачення не повідомляли майже три місяці.

У 2023 році незаконний “Київський районний суд Сімферополя” засудив Аппаза на 7 років колонії, через фінансування збройного формування. За версією обвинувачення, він переказав 500 гривень представнику ісламського батальйону “Крим”, знаючи про його незаконну діяльність.

  • Раніше окупаційна влада викрала батька Аппаза 57-річного Халіла Куртаметова та його брата Рідвана. У лютому 2022 року Халіл Куртаметов повернувся додому. Але його повторно викрали 1 листопада 2023 року. Він утримувався в російському місті Новотроїцьк Оренбурзької області.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів