Підтримати нас

Офшорний скандал: Все, що потрібно знати про сенсаційний витік документів

Vgoru
04 квітня 2016 08:41
634
Поширити:

Ввечері 3 квітня авторитетні світові ЗМІ опублікували сенсаційні матеріали на основі так званого Панамського архіву.

Найбільший витік даних, можливо, розкриває схеми масштабних махінацій більше сотні політиків і відомих людей.

Що собою являє Панамський архів?

Це добірка документів панамської юридичної компанії Mossack Fonseca обсягом 2,6 терабайта. Вона налічує більше 11 мільйонів матеріалів. З документів, які присвячені роботі компанії з 1977 року до грудня 2015-го, можна дізнатися про офшорні схеми приховування мільярдів доларів. До цього можуть бути причетні колишні і чинні світові політичні лідери і відомі люди.

Що за компанія Mossack Fonseca?

Ця панамська фірма заснована в 1986 році, вона реєструє офшорні компанії. Вона утворилася шляхом злиття двох місцевих невеликих юридичних фірм Рамона Фонсеки і Юргена Моссака. Можливо, документи з 1977 по 1986 рік стосуються компаній Фонсеки і Моссака до злиття. У документах Mossack Fonseca згадуються 214488 офшорних компаній, пов'язаних з людьми більш ніж в 200 країнах. Компанія займається реєстрацією офшорів не тільки в Панамі, але і в інших подібних зонах, наприклад, в Британських Віргінських островах.

Mossack Fonseca вдається до серйозних заходів безпеки заради конфіденційності своїх клієнтів. Були випадки знищення документів і всіх даних на комп'ютерах у разі підозрілих запитів влади.

Про кого йдеться в документах?


Серед фігурантів офшорного скандалу значаться прізвища 12 дчинних і колишніх світових лідерів, більш ніж 120 бізнесменів і 29 найбагатших людей зі списку Forbes Одні з найбільш відомих прізвищ: президент України Петро Порошенко, глава НБУ Валерія Гонтарєва, мер Одеси Геннадій Труханов, президент Росії Володимир Путін, відомий футболіст Ліонель Мессі, колишній український прем'єр Павло Лазаренко, власник видання Kyiv post Мохаммад Захур, прес-секретар голови РФ Дмитро Пєсков, міністр економіки РФ Олексій Улюкаєв, сини олігарха Аркадія Ротенберга і племінника політичного діяча Миколи Патрушева, син колишнього генсека ООН Кофі Аннана Кохо, король Саудівської Аравії Салман, прем'єр-міністр Ісландії Сигмюндюр Давид Гюннлейгссон, батько прем'єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона Йєн (вже покійний), президент Аргентини Маурісіо Макрі, сім'я президента Азербайджану Ільхама Алієва, родичі президента Китаю Сі Цзинпіня і багато інших.

Серед клієнтів Mossack Fonseca є особи, пов'язані з мексиканськими наркобаронами, сім'єю Муаммара Каддафі і Башара Асада, а також людина, що мала відношення до уотергейтського скандалу.

Загальна кількість громадян у розслідуванні, пов'язаних з Україною, сягає двох десятків.

Повний список офшорних компаній з Панамського архіву та осіб, що мають до них відношення, журналісти обіцяють опублікувати на початку травня 2016 року.


Про що свідчать документи?

Багато політиків і відомих осіб, згідно з документами, можливо, причетні до різних махінацій з допомогою офшорів, в тому числі до масштабних на мільярди доларів. Причому у кожного своя схема. Водночас не всі згадані Панамському архіві особи можуть бути запідозрені в правопорушення.

Президент Панами Хуан Карлос Варела заявив, що уряд країни буде "активно співпрацювати" у розслідуванні фактів, які були викладені у публікації міжнародного розслідування про офшори. Місцева прокуратура вже почала розслідування.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ