Підтримати нас

Нестача швидких тестів у Херсонській області: чи вирішується проблема

Автор статті
30 липня 2021 08:00
1,407
Поширити:

Як ми вже повідомляли, на початку липня до нашої редакції звернулися читачі зі скаргою про нестачу в медзакладах області швидких тестів на COVID-19 та проханням роз'яснити ситуацію.

Тоді журналісти нашої редакції з'ясували, що централізованого постачання тестів не було давно і невідомо, коли вони будуть. На той час у Департаменті здоров'я Херсонської облдержадміністрації сподівалися отримати їх коштом позапланового надходження або гуманітарної допомоги.

Минуло близько трьох тижнів, ми знову зателефонували до Департаменту здоров'я і поспілкувалися з його директором Віктором Короленком:

У зв'язку з тим, що Херсонщина прикордонна область, нам перерозподілили залишки з інших областей. Зокрема, близько двох тижнів тому ми отримали 50 тисяч експрес-тестів на COVID-19. 36 тисяч з них залишили для КПВВ, на випадок наказу про обстеження. Решту віддали до закладів охорони здоров'я для обстеження пацієнтів.

Щодо централізованого постачання експрес-тестів, то нам обіцяють велику кількість, до 2 мільйонів. Процедура їх закупівлі вже проводиться Міністерством охорони здоров'я. Тести обіцяють на вересень.

Також Віктор Короленко розповів, що пандемія на Херсонщині набирає обертів:

За 28 липня в області госпіталізували 18 пацієнтів. Загалом на лікуванні перебуває 496 осіб, 115 з яких у стаціонарі. Це 10% зайнятих ліжок у лікарнях Херсонщини. Троє людей - під апаратами ШВЛ, 97 отримують кисень.

До речі, киснем заклади забезпечені. За словами Віктора Короленка, за добу використали 2,5 тонни, на залишку - 25 тонн:

Загалом ми готові до нової хвилі захворюваності, - говорить Віктор Короленко, - Первинна ланка медицини працює, за необхідності залучаємо вторинну ланку. Зараз найбільше навантаження лягло на обласну інфекційну лікарню, яка завантажена вже на 46%. На другому місці Нова Каховка - 19% зайнятих ліжок. У решті закладів - менше ніж 4%. За попередню добу зафіксовано 34 випадки захворювання по області. З них у Херсоні 15, Олешках 11, Білозерці - 5, Генічеськ, Каланчак і Скадовськ по 1 особі.

Викликає стурбованість те, що пішло зростання захворюваності серед дітей. В обласній інфекційній лікарні є навіть семимісячна дитина з двосторонньою пневмонією. Вірус мутує. Якщо під час минулої хвилі захворіли лише шість дітей, то тепер за чотири дні коронавірусом уражено 35. Двоє з них наразі перебувають на госпіталізації, решта лікуються вдома. Жоден з усіх госпіталізованих не був вакцинований.

Разом з тим, за словами директора Департаменту здоров'я, захворюваність суттєво знизилася серед медпрацівників - вірус уразив лише 9 лікарів, які не зробили щеплення. Під час першої і другої хвилі, до вакцинації, на лікуванні постійно перебувало 400 - 450 медпрацівників”.

Щодо подальшого поширення хвороби на Херсонщині, то у Віктора Короленка невтішний прогноз:

Цього разу в Україні з 700 виявлених хворих 500 потрапили до стаціонарів. Показник госпіталізацій в нашій області сягає 60%. Такого ще не було, адже під час минулої хвилі фіксували не більше 20 - 25%. До того ж збільшилися витрати кисню. Якщо минулої хвилі обласна інфекційна лікарня потребувала 1 тонни 300 кілограмів кисню на добу, то зараз на 300 кілограмів більше.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ