Підтримати нас

На Херсонщині катастрофічно не вистачає експрес-тестів на COVID-19

Автор статті
02 липня 2021 10:58
1,091
Поширити:

До нашого видання звертаються читачі зі скаргами на нестачу в медичних закладах обласного центру експрес-тестів на COVID-19.

Зокрема Іван Васильович, який мешкає у мікрорайоні Острів, терміново потребує операції на очах. Але для цього йому потрібно було зробити швидкий тест. Звернувшись до поліклініки за місцем реєстрації, почув у відповідь, що тестів тут немає в наявності і невідомо, коли будуть:

“Мій хірург сказав, щоб я прийшов до Обласної поліклініки, там мені дадуть направлення на аналіз крові, і наступного дня будуть результати. Але мені довелося дві з половиною години сидіти у черзі, адже раніше всі робили швидкі тести, а зараз такої можливості немає. У цьому натовпі були і люди похилого віку, і вагітні, і хворі з температурою, і здорові. На мою думку, там можна заразитися швидше, ніж в лікарні з ковідними хворими.

Через нестачу експрес-тестів люди не можуть ні терміново госпіталізуватися, ні вчасно потрапити на планові операції. Вони вимушені чекати по кілька днів на результати ПЛР тестів, вдаватися до послуг традиційних лабораторій, які роблять аналізи і тільки через певний проміжок часу дають відповідь. У деяких клініках доводиться платити великі кошти, щоб отримати результат наступного дня. Швидкі ж тести надають відповідь майже одразу і наступного дня пацієнт вже має змогу потрапити до вузькопрофільного спеціаліста, це дуже зручно”.

Щоб розібратися у ситуації, ми звернулися до Департаменту здоров'я Херсонської облдержадміністрації. Там повідомили, що на Херсонщині залишилося усього 269 тестів. І то лише в НКП "Херсонська міська клінічна Лікарня ім. А. і О. Тропіних":

“Централізованого постачання не було давно, коли буде - невідомо, - йдеться у повідомленні, - У ДП “Медичні закупівлі України” коштів на придбання експрес-тестів немає. В "УкрМедПостач" також повідомили, що найближчим часом не планують постачання. Найближчим часом Департамент здоров'я сконтактує з Центром громадського здоров'я України, з приводу можливості отримання гуманітарної допомоги. Міністр охорони здоров'я пообіцяв Віктору Миколайовичу Короленку (ред. Директору Департаменту здоров'я Херсонської ОДА) перерозподілити швидкі тести на Херсонщину, у тому числі на КПВВ. Але коли це буде - поки що також невідомо”.

Журналісти Медіаплатформи “Вгору” слідкують за вирішенням проблеми нестачі швидких тестів та інформуватимуть про це своїх читачів. За необхідності ми будемо самостійно звертатися до відповідних органів виконавчої влади, щодо роз'яснення та вирішення ситуації, що склалася у нашій області.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ