Підтримати нас

Нардеп: Венеціанська комісія має низку питань до судової реформи Зеленського

Автор статті
11 грудня 2019 10:25
766
Поширити:

Норми, ухвалені в "Законі про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" (так звана судова реформа Зеленського) викликають чимало зауважень експертів Венеціанської комісії щодо збереженні незалежності Верховного суду.

Про це на сторінці в мережі Facebook написав народний депутат фракції "Європейська Солідарність" Сергій Алєксєєв, коментуючи відповідний висновок комісії.

"Венеціанська комісія стурбована, що закон 1008 щодо судової реформи може призвести до серйозних змін у складі Верховного Суду, що був реформований на основі законодавства, прийнятого попередньої Верховною Радою. Реформування ж суду після виборів, на думку Венеційської комісії, посилає сигнал як суддям, так і громадськості, що від волі більшості в парламенті залежить, чи можуть судді Верховного Суду залишатися на своїх посадах чи ні", – зауважив політик.

Сергій Алєксєєв додав, що це є загрозою незалежності суддів і ролі судів в контексті статті 6 Європейської хартії з прав людини.

"На думку Венеціанської комісії норма щодо скорочення суддів Верховного Суду до 100 суддів має бути прибрана. А якщо вже і запроваджувати скорочення, то природнім шляхом, коли судді будуть іти у відставку за віком", – повідомив він.

Народний депутат нагадав, що фракція "Європейська Солідарність" неодноразово наголошувала під час розгляду законопроекту парламентом на тих самих недоліках законопроекту, які згодом озвучила Венеціанська комісія.

"Але нас, на жаль, не захотіли слухати", – додав він.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ