Підтримати нас

“На територіях вище Каховської ГЕС, можливо, буде більше проблем, ніж на підтоплених територіях”, — професор кафедри ботаніки ХДУ

Vgoru
Автор статті
25 липня 2023 10:29
396
Поширити:

На територіях вище греблі Каховської ГЕС, можливо, буде більше проблем, ніж на територіях, які зазнали підтоплень внаслідок її підриву росіянами. Зокрема, це Національний природний парк “Кам'янська Січ” у Бериславському районі.

Про це Медіаплатформі “Вгору” розповів науковий співробітник нацпарку “Кам’янська Січ”, професор кафедри ботаніки Херсонського державного університету Олександр Ходосовцев.

Професор розповідає, що “Кам'янська Січ” — один з наймолодших національних парків на теренах України. Він був створений 2019 року і його лише почали розбудовувати. Там були численні експедиції за участю іноземних колег, особливо 2021 року, за пів року до війни. 

Науковець вважає, що частіше дискусії спрямовані на території, які зазнали підтоплення, але мало говорять про проблеми територій вище греблі. На його думку, тут, можливо, проблем буде більше, ніж на територіях, які зазнали підтоплення.

“З глибини віків плавні в екосистемі звикли до того, що вони завжди підтоплюються навесні. І частина біотопів, флори, фауни, звикли до цього. Осушення — це вже проблема, яка невідомо, як буде відображатися”, — стверджує Олександр Ходосовцев.

Також він розповідає про проблеми, які заважають спостерігати та досліджувати ці території. Перша — доїхати туди та забезпечити безпеку членів експедицій, адже це дуже близько до лівого берега. До того ж там є багато замінувань і лише 10% території, які можна дослідити.

“На сьогодні треба якомога швидше закласти моніторингові ділянки, дивитися, що відбувається з природою, бо явища таких масштабів у світі не було. До того ж з'явилися нові біотопи, нові ландшафти, яких до цього в Україні не було. Першою чергою їх варто описати — ми почали це робити, проводити моніторинг, як вони будуть заростати, що з ними відбудеться”, — наголошує професор.

Навесні доктор біологічних наук Іван Мойсієнко розповідав "Вгору", що російські військові обстрілюють заповідник із лівого берега Дніпра. Мінами "пелюстками" повторно замінована більша частина території національного парку "Кам'янська Січ". 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ