Підтримати нас

“Летить все й вода горить”: морські піхотинці розповіли про роботу на лівобережжі Херсонщини

23 травня 2024 08:47
313
Поширити:
Скриншот із фільму

Створення плацдармів на лівобережжі Херсонщини – це найскладніша операція за історію російсько-української війни. Тому що є водна перешкода і фактично форсування водної перешкоди ще й такої складної, як річка Дніпро потребувала відпрацювання.

Про це розповідають військові 503 окремого батальйону морської піхоти ЗСУ в фільмі Ірини Сампан ““Для Збройних Сил України це відбувалося вперше”. Битва за лівий берег”.

Ще у жовтні 2023 року українські військові намагалися розширити плацдарм на лівому березі, але дуже складна місцевість.

За словами командира 503 батальйону Богдана, це важка праця, яка потребує чіткого планування і постійно несе великі ризики для особового складу.

“Коли окупаційні війська бачать човен вони починають бити всім. Летить все, а ти  йдеш і вода реально горить від “Градів””, – говорить драйвер “Льос”

Військовослужбовиця 503 ОБПМ “Пуля” згадує, що у лютому потонув човен і бійці були змушені уплав перепливати річку Дніпро. Всім вдалося дістатися берегу.

Постійні обстріли. Коли ще було холодно, доводилося виносити з човна інших військових, аби вони сухі зайшли на позиції. Тому дуже просто було отримати обмороження, зазначив військовий 503 ОБМП “Транслейтер”.

Військовослужбовець 503 ОБМП “Красавчик” каже, що на лівобережжі Херсонщини на його напрямку останній штурм з підтримкою техніки був 2-3 січня. Того дня знищили близько 10 одиниць техніки. Після цього інтенсивність атак російських військ знизилась. Також він додав, що двічі українським військовим вдавалося переправити на лівий берег техніку.

  • В інтерв'ю LB.ua два командири зазначили, що зберігати плацдарм у селі Кринки на лівобережжі Херсонщини українським військовим складно, адже там ніде ховатися. Допомагають дрони різних типів та артилерійський вогонь з правобережжя. Але суттєво розширити плацдарм майже нереально, бо неможливо перекинути бронетехніку.
  • 4 травня у “сіру зону” потрапила одна з ділянок Кринків поблизу річки Конка (Козачелагерська Конка), яка ще 3 травня була під контролем російських військових.
  • 25 квітня аналітики Інституту вивчення війни, посилаючись на геолокаційні кадри, повідомили, що в результаті позиційних боїв українські війська просунулися на півночі села Кринки на лівобережжі Херсонщини.
  • BILD писав, що плацдарм у Кринках на лівобережжі Херсонщини став однією з найбільших пасток для збройних сил РФ за всю війну.
  • Від жовтня в американському Інституті вивчення війни фіксують успіхи ЗСУ на лівобережжі, зокрема, поблизу Кринків
Підтримати нас можна тут https://base.monobank.ua/
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів