Підтримати нас

Країни ЄС повністю припинили випуск банкнот в 500 євро: стала відома причина

Автор статті
28 квітня 2019 05:29
637
Поширити:

У Європейському союзі пояснили відмову від друку 500-єврових купюр.

Центробанки країн ЄС повністю припинили емісію банкнот номіналом в 500 євро. Про це в п'ятницю пише сайт "Сьогодні" з посиланням на агентство Bloomberg.

За його даними, майже всі країни єврозони припинили випускати банкноти в 500 євро в січні, але Німеччина і Австрія могли продовжувати емісію до 26 квітня.

Висновок купюри з обігу пов'язаний з тим, що такі великі гроші все частіше використовувалися не в роздрібній торгівлі, а в кримінальних цілях. Нерідко такі банкноти використовувалися для тіньових грошових операцій – фінансування тероризму та оплати наркотрафіку.

Відзначається, що банкноти в 500 євро як і раніше можна буде використовувати як засіб платежу, вони також будуть циркулювати в комерційних банках.

 

За даними Європейського центрального банку (ЄЦБ), в січні 2019 року в обігу перебувало 521 млн таких купюр на загальну суму в 260,5 млрд євро. В цілому на банкноти номіналом в 500 євро припадало 20% сумарної вартості всіх наявних євро у світі.

Випуск банкнот в 500 євро тривав 17 років – з 1 січня 2002, коли євро вперше було введено в готівковий обіг.

Раніше експерти дали поради, як не купити фальшиві долари. Найулюбленіша купюра фальшивомонетників – номіналом в 100 доларів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ