Підтримати нас

Компенсацію за пошкоджене житло збільшено до 500 тисяч гривень

Vgoru
Автор статті
08 грудня 2023 14:52
279
Поширити:

На сьогодні надійшло понад 60 тисяч заяв громадян на компенсацію за пошкоджене внаслідок війни житло, які вже опрацьовані відповідними комісіями в органах місцевого самоврядування. Понад 30 тис. таких заяв пройшли верифікацію, і люди отримали компенсації.

Про це повідомила в ефірі Українського радіо голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування Олена Шуляк.

Народна депутатка від «Слуги Народу» додала, що за програмою єВідновлення можна отримати компенсацію за зруйноване житло та за ремонти, які люди вже зробили самостійно.

«Ми ухвалили відповідні зміни до закону, який запроваджує широку рамку компенсацій за знищене і пошкоджене майно. Компенсації за ремонти, зроблені власними коштами, будуть запроваджені з наступного року. Буде відповідний порядок, який суттєво не відрізнятиметься від того, який існує зараз для тих людей, які ще не зробили ремонт», – пояснила Олена Шуляк.

Вона зазначила, що люди, які отримують кошти зараз і ті, хто отримуватиме кошти наступного року, використовуватимуть однакову вартість матеріалів на відновлення.

«Держава не може компенсувати всі суми за чеками. Але для того, щоб установити певну справедливість, використовуватиметься середня ціна, однакова для всіх громадян, що беруть участь у програмі компенсацій за пошкоджене житло», – зазначила народна депутатка.

Голова комітету наголосила, що вже невдовзі компенсація почне виплачуватися і за серйозніші пошкодження, до 500 тис. грн.

«На першому етапі компенсації ми компенсували до 200 тис. грн. Потім переконалися, і статистика це довела, що цих грошей не вистачає. Зараз упроваджується новий етап компенсацій, коли люди будуть отримувати до 500 тис. грн на такі ремонти. Будемо сподіватися, що у тих людей, які подаватимуть заяву через «Дію» безпосередньо на компенсацію, буде така ж можливість отримати до 500 тис. грн без проблем за компенсаційним державним механізмом», – повідомила Олена Шуляк.

Нагадаємо, за повідомленнями від Херсонської ОВА, загалом подано понад 4100 заявок за програмою ЄВідновлення. З них, майже 70% комісії вже опрацювали.  

«Запровадження нового етапу компенсацій дозволяє підтримати людей та надати їм реальну допомогу, відповідно до пошкоджень та цін на ринку будівельних матеріалів. На Херсонщині звільнено лише 33% територій і на значній частині наразі зона бойових дій. Щоденно ворог нищить населені пункти і, на жаль, таке явище як двічі, а то і тричі обстріляні будівлі не є поодиноким випадком. Тож, враховуючи пошкодження, є правильним той факт, що сума компенсацій збільшена», – зазначив очільник Херсонської обласної організації партії «Слуга Народу» Юрій Соболевський.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ