Підтримати нас

Колекціонер обіцяв подарувати Херсонському художньому музею понад сотню картин. ФОТО

12 вересня 2024 21:56
1,059
Поширити:
Усі фото Олександра Корнякова, "Вгору"

11 вересня в Миколаєві, в Галереї мистецтв Чорноморського національного університету ім. Петра Могили відкрили виставку до Дня народження міста "Наше рідне місто – Миколаїв". На ній була представлена окрема експозиція картин, які збирає миколаївський колекціонер Вадим Юрлов як дар для Херсонського художнього музею ім. О. Шовкуненка.

Фотокореспондент “Вгору” відвідав виставку "Наше рідне місто – Миколаїв", де зараз представлені ці картини.

За інформацією Херсонської ОВА, серед робіт, які заявлені як подарунок пограбованому музею, – картини Сергія Шаповалова, Владислава Мєтьолкіна, Миколи Боровського, Адольфа Лози та Людмили Ганушкевич.

Виставка присвячена всім миколаївцям, яких забрала війна.

  • Наприкінці жовтня – на початку листопада 2022 року, окупаційні війська пограбували Херсонський художній музей, маскуючи свої дії гаслом “збереження культурних цінностей” і називаючи грабунок “евакуацією”. Відомо, що 1 листопада в супроводі людей у цивільному з автоматами завантажили та вивезли 3 фури та шкільний автобус, 2 листопада – ще 2 фури, 3 листопада забирали залишки автобусом вже без збройної охорони.
  • Згідно з офіційними даними музейників, з Херсонського художнього музею було вкрадено понад 10 тисяч музейних предметів. Серед вкраденого не тільки картини, а й графічні твори та 12 скульптур – майоліка Михайла Врубеля.
  • Мародерство в музеї за допомогою супутникових фотографій зафіксував Смітсонівський Інститут у США. Вкрадені експонати вивезли до Криму, у Центральний музей Тавриди.
  • Після деокупації Херсона стало відомо, що російські окупанти вивезли з музеїв Херсонщини 80% колекції.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів