Підтримати нас

Херсонський художній музей спростував заяву окупаційного міністра культури Херсонщини про кількість викрадених картин

04 вересня 2024 17:50
153
Поширити:
Фото: Сторінка Херсонського художнього музею у фейсбуці

Нещодавно окупаційний міністр культури Херсонської області Артем Лагойський заявив, що у незаконній власності окупаційної влади перебувають 12 тисяч картин з Херсонського художнього музею, які "евакуювали" до музею Таврида в окупованому Криму. Херсонський художній музей спростував його заяву.

Про це йдеться на сторінці установи у фейсбуці.

Згідно з офіційними даними музейників, з Херсонського художнього музею було вкрадено понад 10 тисяч музейних предметів. Серед вкраденого не тільки картини, а й графічні твори та 12 скульптур – майоліка Михайла Врубеля.

“Директор Центрального музею Тавриди Андрій Мальгін, який зберігає вкрадене, з листопада 2022 року неодноразово озвучував дещо зменшену цифру – “близько 10 тисяч”. Очевидно, що так званий міністр або не володіє інформацією, або свідомо завищує російські “подвиги”. Хоча тут одне не виключає інше”, – йдеться в дописі.
  • Перед втечею з міста, наприкінці жовтня – на початку листопада 2022 року, окупаційні війська пограбували херсонський музей, маскуючи свої дії гаслом “збереження культурних цінностей” і називаючи грабунок “евакуацією”.
  • Мародерство в Херсонському художньому музеї за допомогою супутникових фотографій зафіксував Смітсонівський Інститут у США. Вкрадені експонати вивезли до Криму, у Центральний музей Тавриди. Херсонські музейники збирають докази російського злочину.
  • Фольклористка Ярина Сізик та режисерка анімації Марія Духовне Личко у колаборації з Херсонським художнім музеєм започаткували проєкт “Викрадене мистецтво…”, присвячений картинам, незаконно вивезеним росіянами під час окупації. Першою “оживили” картину Михайла Брянського “Портрет дівчини у вишиваній сукні”.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів