Підтримати нас

«КіноДжем-2019» визначив переможців

Автор статті
23 жовтня 2019 09:57
963
Поширити:

П’ятий міжнародний фестиваль короткометражних фільмів «КіноДжем» фінішував у понеділок, 21 жовтня, показом програми «Фільм за тиждень» у кінотеатрі «Мультиплекс». 

Зал був переповнений учасниками, їх рідними, друзями і просто херсонцями, які цікавляться кінематографом.

На початку фестивалю зняти "Фільм за тиждень" виявили бажання 38 команд, але до фіналу дійшла лише 18. Крім робіт «уцілілих» учасників також показали 3 фільми поза конкурсом.

Як і торік, команди ділили на ліги: молодша ліга (Junior), в якій брали участь діти до 16 років, напівпрофесіонали (SemiPro) і професіонали (Pro). Оцінювало роботи професійне журі, яке обрало по переможцю в кожній лізі.

На відміну від минулого року, завдання у всіх ліг було однакове, але критерії оцінки, за якими журі оцінювало фільми, - відрізнялися.

Першим завданням, що витягали учасники на жеребкуванні під час відкриття фестивалю, був жанр, у якому необхідно зняти фільм. А оскільки тема цьогорічного фестивалю «Чорне проти білого» кожній команді дістався певний «герой» (наприклад, супергерой чи бабуся-детектив) та «антигерой» (наприклад, кримінальний авторитет чи злий геній).

У молодшій лізі (Junior) перемогла херсонська команда Star Peppers із фільмом "Гуру".

Команда мала зняти фільм в жанрі «Пригоди», героєм був «добрий король», антигероєм – «узурпатор» (особа, яка незаконно захопила владу в країні або привласнила чужі права на що-небудь).

У лізі напівпрофесіоналів (SemiPro) виграла херсонська команда "Світлячок" із фільмом «Among I».

Як завдання вони отримали жанр «кінопритча». У фільмі мав бути «трагічний герой» та «шляхетний злодій». Вони зробили повноцінний анімаційний пластиліновий фільм про жагу до життя та розчарування в ньому.

А переможцем в професійній лізі (Pro), вже вдруге за історію фестивалю, стала команда "Проєкт "Літаюча квітка" із фільмом "Міст" з Великої Олександрівки.

Під час жеребкування їм дісталися жанр «соціальна драма», герой – «наставник» та антигерой «соціопат».

Усі переможці отримали дипломи, а також статуетки «КіноДжем- 2019». Організатори  до останнього не показували їх, зберігаючи інтригу. І цього року вони були дуже незвичні: оскільки яблуко було символом   фестивалю, то статуетки були у вигляді яблучного недогризка.

Устин Данчук, організатор фестивалю, презентує статуетку учасникам

Після показу глядачі мали змогу обрати свого переможця, проголосувавши за фільм, який їм сподобався найбільше.

Так, «Приз глядацького голосування», а саме фірмові футболки фестивалю, отримала херсонська команда "Алкоголь 96.6" із фільмом "Дружба, плоть та кості". Їх завданням був жанр кіно - «плівка, що була знайдена», герой – «шибайголова» та антигерой – «месник». Фільм про групу підлітків, які поїхали відпочивати на острів, де на них нападають невідомі. Усі події фільму головний герой знімає на телефон, що передбачає жанр фільму.

Також організатори вручили додаткові призи. Так, «Вибором кіношколи»  за великий стрибок у майстерності стала команда "Філмен" із фільмом "Колишня" з Херсона. Також заохочувальний приз від кіношколи отримала дитяча команда "OpenMirror" з Херсона із фільмом "Герой невдаха" за швидкий дебют, оскільки вони лише 2 тижні тому почали займатися кінематографом і вже зняли свій перший фільм.

І останній приз вручили представники управління культури, і статуетку від них отримала команда "Скажені пси" із фільмом "Картонний меч" з Києва.

Усі фільми фіналістів конкурсу можна подивитися на ютуб каналі фестивалю.

Для програми «Фільм року» на розгляд організаторам свої роботи надсилали всі охочі з усіх куточків світу, з яких обрали організатори 19 найкращих. Оскільки це фільми, що побували і побувають не на одному фестивалі, їх ще довгий час, або навіть зовсім неможливо буде подивитися в Інтернеті. Тому тим, хто прийшов на їх показ 15 жовтня,  дуже пощастило.

У конкурсі "Фільм Року" було 5 номінацій і переможцями, за версією журі стали:

  • в номінації "Дитяча програма" та "Анімація" переміг фільм "Хазяїн світла" (Master of light) з Німеччини;
  • в номінації "Українське кіно/анімація" - фільм "Доки не настане темрява" (Until it turns black) з України;
  • в номінації "Хоррор/експеримент" - фільм "Хоррорскоп" з Іспанії;
  • в номінації "Світовий фільм" - "Чому такий серйозний?" (Why so Sirius?) з Чехії;

 «КіноДжем» закінчився, а учасники вже чекають наступного року, щоб знову кинути собі виклик і зняти фільм за тиждень.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ