Підтримати нас

Глобальне потепління настає

Автор статті
11 жовтня 2018 07:00
620
Поширити:

Під водою можуть опинитися Одеса, Херсон і половина Криму

Україна разом з планетою нагрівається. Кліматологи вже констатують, що за таких темпів південь може перетворитися на пустелю, а Одеса піде під воду. Клімат міняється на очах. Не так давно ураган в Одеській області піднімав людей в повітря. На Закарпатті серед літа град подірявив будинки і автомобілі. На узбережжі Азовського моря промайнув ураган зі смерчами. І несподівано  Україну накрили небачені зливи. Спочатку вода повністю паралізувала Київ. Потім звалювало дерева і рекламні щити у Львові. Там лише за півгодини пролилася півмісячна норма опадів. У кримській Ялті потоки ледь не змили в море жінку.

За оцінками Гідрометцентру, за останні сто років Україна нагрілася трохи більше, ніж на градус. Потепління всього на один градус змістило кліматичні зони на 100 кілометрів. Тобто зона Полісся тепер майже повністю відійшла у Білорусь. У Черкаській і Полтавській областях тепер степ. А південь - субтропічна напівпустеля, дещо схожа на Крим або південну Австралію.

За прогнозами кліматологів, в найближчі 10-15 років температура в Україні підвищиться ще на один градус. Тобто нас чекають м'які зими без сильних заморозків, а також довгі і жаркі літні періоди. Втім, коли температура підніметься ще на 2 градуси - льодовики  розтануть. За песимістичними прогнозами, це станеться ще в цьому столітті. Тоді під водою виявляться Одеса, Херсон, узбережжя Азовського моря і половина Криму.  Крім того, тала вода з льодовиків охолодить Гольфстрім, і Європу чекає екстремальний холод.

Нагадаємо, раніше вчені попереджали, що за останні 65 років середня температура повітря в Антарктиді збільшилася на 3 градуси, що вплинуло на клімат усієї планети.

У Херсоні вже не раз відбувалися «репетиції» глобальних потопів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ