Підтримати нас

Фермери з Херсонщини отримали 26 кредитів

13 липня 2024 14:42
202
Поширити:
трактор
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

За 6 місяців 2024 року фермери з Херсонщини отримали 26 кредитів на суму майже 190 мільйонів гривень.

Про це в ефірі “Вгору” повідомив виконувач обов’язків директора Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ХОВА Дмитро Юнусов.

Понад 200 сільгоспвиробникам Херсонщини Міністерство аграрної політики та продовольства України погодило виплату субсидії  8 тисяч гривень на 1 гектар на загальну суму понад 60,0 млн гривень. Її перерахують фермерам у вересні цього року, розповів Дмитро Юнусов. Зараз приймання заявок зупинено. Їх поновлять у 2025 році для аграріїв, які ще не отримували допомогу.

За його словами, планують розробку програми щодо фінансової безповоротної допомоги сільгосппідприємствам, які працюють у 25-кілометровій зоні від лінії бойового зіткнення.

“Сума поки розраховується. Приблизно це буде 2300 гривень на 1 гектар у незалежності скільки гектарів у користуванні фермера. Це може бути як маленьке господарство, так і велике господарство”, – додав держслужбовець.

  • Зараз на правобережжі Херсонщини розміновано 57% полів – це понад 289 тисяч гектарів. Однак потенційно замінованими залишається приблизно 230 тисяч гектарів.
  • У 2024 році кавунів посадили у 5 разів більше, ніж торік. Зараз посівні площі становлять майже 1000 гектарів. У Херсоні на ринках за один кілограм просять 15 гривень.
  • Журналістці “Вгору” фермерка Ганна розповідала, як чоловік розміновував їхнє поле. Він спочатку закопував ями, потім витягував снаряди, які стирчали з землі, прив’язавши їх на довгий трос. А тоді переорав, задискував поле та засіяв ячменем. Урожай планують збирати наприкінці літа. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів