Підтримати нас

На Херсонщині розміновано 57% полів: скільки гектарів засіяли

13 липня 2024 11:46
237
Поширити:
сапери, розмінування
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

Зараз на правобережжі Херсонщини розміновано 57% полів – це понад 289 тисяч гектарів. Однак потенційно замінованими залишається приблизно 230 тисяч гектарів. 

Про це в ефірі “Вгору” повідомив виконувач обов’язків директора Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ХОВА Дмитро Юнусов.

Як розповів Юнусов, завдяки розмінуванню в цьому році засіяні площі в три рази більше ніж у минулому. У 2024 році вони становлять понад 153 тисячі гектарів. З них 80 тисяч – це зернові та зернобобові культури. Інші – пшениця озима, ячмінь озимий, а також озимий горох. Також майже 12 тисяч гектарів засіяли ріпаком. На невеликій площі 1200 гектарів, де є можливість поливати, висадили кукурудзу.

Водночас він зазначив, що у 2023 році площі посівів на правобережжі Херсонщини становили близько 60 тисяч гектарів.

Окрім цього, є сади в Білозерській, Милівська та Тягинська громади. Там зібрали вже ранні сорти черешні, готують до збору більш пізніх сортів, додав в.о. директора департаменту.

  • На правобережжі Херсонщини у 2024 році кавунів посадили у 5 разів більше, ніж торік. Зараз посівні площі становлять майже 1000 гектарів. У Херсоні на ринках за один кілограм просять 15 гривень.
  • Журналістці “Вгору” фермерка Ганна розповідала, як чоловік розміновував їхнє поле. Він спочатку закопував ями, потім витягував снаряди, які стирчали з землі, прив’язавши їх на довгий трос. А тоді переорав, задискував поле та засіяв ячменем. Урожай планують збирати наприкінці літа. 
  • На території Бериславського та Херсонського районів області саме від служби з надзвичайних ситуацій залучили 7 машин із механізованого розмінування. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів