Підтримати нас

До Дня Незалежності України на десертах відтворили твори мистецтва, викрадені та знищені на Херсонщині. ВІДЕО

18 серпня 2024 11:52
243
Поширити:
Скриншот із відео Namelaka

До Дня Незалежності України в кондитерській Namelaka створили колекцію десертів за мотивами творів, які російські окупанти викрали або знищили на Херсонщині.

Про це повідомили на сторінці кондитерської. 

“Малюнки чудернацьких леопардів та журавлів Поліни Райко, неймовірна робота Людмили Вітковської, наївний світ Марії Приймаченко та тисячі інших робіт були викрадені або знищені росією. Але ми бережемо пам‘ять про кожного і кожну”, – йдеться в дописі..

Зазначається, що всі прибутки з продажу цієї колекції передадуть Херсонському художньому музею імені Олексія Шовкуненка.

За інформацією Херсонського художнього музею, на десертах відтворили вкрадені російськими окупантами декоративне панно Марії Примаченко «Помідори у вазі», декоративний розпис Людмили Вітковської «Горе тій чайці, чайці небозі, що вивела діток при битій дорозі…”. Також фреску «леопардів» з будинку художниці з Олешок Поліни Райко. Її будинок був затоплений після підриву військовими РФ Каховської ГЕС.

  • Поліна Райко – художниця-самоучка в жанрі наївного мистецтва, яка з 1998 року й до смерті у 2004 розписувала власний дім в Олешках. Вона почала малювати у 69 років.
  • Після підриву російськими військами Каховської ГЕС її будинок був затоплений, фрески зруйновані.
  • У серпні 2023 року в Українському Домі представили документальний проєкт «Поліна Райко. Зникоме».
  • У грудні 2023 року хустку з фрагментом розпису будинку Поліни Райко продемонстрував у штаб-квартирі ООН французький режисер Бернар-Анрі Леві.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів