Підтримати нас

В Дніпрі з'явились червонокнижні риби: що кажуть у рибпатрулі

12 серпня 2024 19:20
540
Поширити:
Вилов риби на Херсонщині. Фото: поліція Херсонщини

У травні 2024 року стало відомо, що в Запорізькій області біля Дніпрогесу з’явилися осетри, яких в цих місцях не бачили дуже давно. Цьогоріч в браконьєрів вилучили живими й знайшли мертвими близько 15 особин осетрів.

Про це в інтерв’ю “Вгору” розповів заступник начальника херсонського рибоохоронного патруля Дмитро Євсеєв.

“Осетрові – це анадромні риби, які мешкають в солоній воді – а нерестяться в прісній. Тобто, в Дніпрі вони не живуть, а лише розмножуються. І в минулому осетр, білуга та севрюга традиційно заходили в акваторію Дніпра на нерест”, - уточнює він.

Але, за словами Дмитра, принаймні, за останні 10 років вони не потрапляли в сітки ані промисловикам, ані браконьєрам. На Херсонщині осетрів теж жодного разу не знаходили.

На його думку, поява червонокнижних риб не пов’язана з припиненням промислового вилову чи особливим покращенням стану водойм. Цілком можливо, що осетри потрапили до Дніпра з приватних рибних ставків, розташованих біля Каховської ГЕС, після її руйнування. Або риба може запливати через зруйновану дамбу.

Наразі це складно дізнатись, адже територія, яку слід обстежити перебуває в окупації.

  • З початком війни на водоймах Херсонщини припинився риболовний промисел і майже зійшло нанівець любительське рибальство. А після руйнування Каховської ГЕС разом з потужною течією до річок і озер пониззя перемістилося й чимало риби. Як всі ці фактори вплинули на стан водойм та їхніх природних мешканців, журналістам "Вгору" розповів заступник начальника Херсонського “Рибоохоронного патруля” Дмитро Євсеєв.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів