Підтримати нас

Чорнобильський заповідник - у найвпливовішій базі природоохоронних територій світу

Автор статті
14 грудня 2020 17:00
1,290
Поширити:

Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник додали до бази природоохоронних територій світу The World Database on Protected Area в рамках спільного проєкту ООН з Міжнародним союзом охорони природи.

Світова база даних про заповідні та природоохоронні території - найповніша глобальна база даних про наземні та морські заповідні території. Про це повідомляє пресслужба бази.

“Внесення Чорнобильського заповідника в цей перелік - надзвичайно важливо не лише для заповідника, а й для усієї України. Адже це наближає державу до виконання міжнародних зобов’язань, взятих нею у сфері охорони довкілля”, - заявили у заповіднику.

Окрім того, тепер WDPA надаватиме користувачам інформацію про Чорнобильський заповідник. Зараз Чорнобиль починає відновлювати свою екосистему та приймає рідкісні види тварин, що віднесені до Червоної книги України. Вже вдалося підтвердити проживання у заповіднику незвичайних комах - бджоли-тесляра, джмеля мохового та сфекса рудуватого.

Також Чорнобиль став привабливим для тварин, які пішли якомога далі від людини. На території заповідника істотно збільшилася кількість хижаків, а відсутність людей сприяла поверненню  в Чорнобиль  рідкісних в Україні ведмедів. За словами вчених, ведмедів востаннє помічали на території Чорнобиля понад сотні років тому.

За оцінками дослідників, зараз у Чорнобилі проживають понад 2-3 тисячі оленів, майже 1,5 тисячі лосів, 1 тисяча косуль, 700-900 кабанів, приблизно 180 коней Пржевальського, до 120-150 вовків і майже 100 рисей. Ведмедів орієнтовно 10, але саме місцевих - одиниці. Також є один зубр.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ