Підтримати нас

Через вибухи на складах боєприпасів у Чернігівській області евакуйовано 12 тис. людей

Автор статті
09 жовтня 2018 13:34
687
Поширити:

У ніч на 9 жовтня поблизу міста Ічня Чернігівської області вибухнули склади боєприпасів. За даними Генштабу Збройних сил України, перші вибухи сталися на технічній території 6-го арсеналу Міноборони (неподалік від селища Дружба), інформація про них надійшла близько 3:30 ранку.

Розгорнуто штаб ліквідації надзвичайної події. Почалася евакуація людей - із зони можливого ураження вже вивезли 12 тисяч осіб. Загалом ця зона охоплює близько 20 тис. людей.

У районі події перекрито рух автомобільного транспорту по декількох дорогах державного значення, закрито повітряний простір в радіусі 30 кілометрів і призупинено рух залізничного транспорту.

По тривозі піднято підрозділи ДСНС, Нацполіціі і Нацгвардії. На місце подій виїхали представники всіх спеціальних служб, Геншатба, а також прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

За фактом вибухів порушено кримінальне провадження. Для інформування громадян щодо ситуації працює телефон гарячої лінії Чернігівської ОДА (0462) 67-82-74.

НВ стежить за надзвичайною ситуацією в Чернігівській області.

Що відомо про ситуацію на 19:02

  1. Пожежа на 6-му арсеналі Міноборони, розташованому біля Ічні в Чернігівській області, почалася 9 жовтня близько 3:30. За попередніми даними Генштабу ЗСУ, причиноюпожежі стали чотири вибухи в різних місцях арсеналу, які спровокували подальшу серію вибухів боєприпасів. Під час доповіді президенту голова Міноборони Степан Полторак уточнив, що три сховища були підірвані одночасно о 3:20 ранку 9 жовтня, через 20 хвилин підірвали ще кілька сховищ арсеналу.
  2. Жертв і постраждалих внаслідок події немає - ні серед військових, ні серед цивільного населення.
  3. До середини доби 9 жовтня інтенсивність вибухів значно знизилася - якщо рано вранці їх частота досягала 2-3 на секунду, то до 14:00 скоротилася до одного вибуху на хвилину. До цього часу знизився також рівень задимлення району НП.
  4. Із зони можливого ураження евакуйовані 12,3 тис. людей. Всього в небезпечній зоні опинилися близько 20 тис. людей, планується подальша евакуація. Для безпечного повернення місцевих жителів додому фахівці мають очистити від вибухонебезпечних предметів 16-кілометрову зону навколо 6-го арсеналу Міноборони.
  5. За фактом вибухів військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 425 КК України ( "Недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану"). СБУ не виключає версію про диверсію як причину НП. В.о. голови Нацполіціі перший заступник Сергія Князєва В'ячеслав Аброськін назвав версію про диверсію основною.
  6. Станом на 15:00 пожежа охопила 30% арсеналу території шостого арсеналу Міноборони. На момент вибуху склади були заповнені на 50%. Для гасіння пожежі і ліквідації всіх наслідків НП на місці розгорнуто оперативний штаб, залучені всі спеціальні служби.

19:21 Президент Порошенко доручив міністру оборони терміново завершити переговори з НАТО щодо створенню і реалізації спеціального трастового фонду, який забезпечить безпечну експлуатацію та ефективну сучасну охорону об'єктів зберігання боєприпасів.

18:55 Президент України Петро Порошенко заслухав доповідь силових відомств у зв'язку із ситуацією, яка склалася через вибухи на складах боєприпасів поблизу Ічні та прокоментував НП.

"Одночасно маємо підриви трьох складів, а через 20 хвилин після того одночасно підриваються ще шість складів, на яких зберігається не стрілецька зброя або розкомплектовані боєприпаси, а саме системи залпового вогню, вимагає ретельного розслідування... З огляду на близькість до російського кордону, не випадково, що основною версією Служби безпеки України, Військової прокуратури є диверсія", - зазначив президент.

Говорячи про відповідальність винних у сьогоднішньому інциденті Порошенко додав, що "ніхто з хапуг, з тих, хто своєю недбалістю допустив це, відновлений не буде".

Порошенко зазначив, що повинні бути проведені перевірки всіх, хто забезпечував охорону частини в ніч, коли сталися вибухи.

18:47 Станом на 15:00 пожежа охопила близько 30% арсеналу під Ічнею, повідомив під час доповіді президенту голова Міноборони Степан Полторак.

За словами Полторака, вибухи на арсеналі відбулися внаслідок підриву кількох сховищ. Три сховища були підірвані одночасно о 3:20 ранку 9 жовтня, через 20 хвилин підірвали ще кілька сховищ арсеналу.

Голова Міноборони додав, що на момент вибуху склади були заповнені на 50% - найбільш дефіцитні і критично важливі для ЗСУ боєприпаси були вивезені на інші арсенали та бази із захищеним типом зберігання.

18:19 В.о. голови Нацполіціі перший заступник Сергія Князєва В'ячеслав Аброськін головною версією пожежі на військовому арсеналі поблизу Ічні назвав дії диверсантів із Росії.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ