Підтримати нас

Через шторм у Чорному морі острів Джарилгач відділився від материкової частини

Автор статті
03 грудня 2023 09:54
307
Поширити:

Шторм 27 листопада відділив найбільший острів Чорного моря Джарилгач від материкової частини. Навесні 2023 року російські окупанти, з’єднали його з окупованою частиною Херсонської області, створивши переправу за допомогою піску, та облаштували на ньому військовий полігон. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань, дослідивши знімки Європейського космічного агентства (ESA).

Ерозія берегової лінії Джарилгача після шторму в листопаді. Фото: супутник Sentinel-2.  Колаж: ЦЖР

За даними супутника Sentinel-2 від 30 листопада 2023 року, коса, що зʼєднує острів з материком, обміліла в трьох місцях. Так, російські окупанти принаймні тимчасово втратили можливість дістатися до острова. 

У травні 2023 року стало відомо про те, що вони засипали природну глибину моря на околиці села Лазурне і з’єднали острів Джарилгач з материком. Заповідник там російські окупанти перетворили на свій військовий полігон.

У серпні цього року Джарилгач охопила масштабна пожежа. Вогонь тоді знищив 1 500 га заповідної зони. Найцінніша степова ділянка національного парку палала майже тиждень.

Міндовкілля повідомляло, що заповідна зона Джарилгацького парку знищена через російську збройну агресію. У серпні впродовж 5 днів там горіла найцінніша степова ділянка.

 
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ