Підтримати нас

Через які шахрайські схеми жителі Херсонщини втрачають свої кошти

Вгору
Автор статті
21 лютого 2024 21:20
368
Поширити:
Ілюстративне фото

З початку 2024 року поліція Херсонської області розпочала 135 кримінальних проваджень за фактом телефонного та інтернет-шахрайства.

Про це розповів начальник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Херсонській області Андрій Кований.

За словами Андрія Кованого, топ шахрайських схем наразі формується наступним чином: на першому місці інтернет-шахраї, які діють у сфері купівля/продаж товарів (на них надходить понад 50% зі всіх заяв), на другому місці фішингові посилання   Фішингове посилання означає, що користувачів намагаються ввести в оману в шахрайських цілях, імітуючи посилання на авторитетний сайт., а на третьому - злам сторінок.

Також близько 10% заяв зазвичай припадає на схему “телефонує працівник банку”, хоч останнім часом вона і дещо втратила свою популярність. Такі шахраї представляються співробітниками банку або інших установ, і таким чином виманюють інформацію та отримують доступ до карток й рахунків людини, розповідає Кований.

“Тут найпростіший спосіб уберегтися - це покласти слухавку і самостійно зателефонувати до свого банку, адже номер телефону завжди вказаний на вашій картці”, - пояснює Андрій Кований.
 Правоохоронець закликає у жодному разі не розголошувати паспортні дані та номер вашої картки, особливо CVV-код на задній стороні карти. Адже реальний працівник банку ніколи не вимагатиме пін-код чи CVV-код.
“Краще вже взяти картку і паспорт та прийти в найближче відділення свого банку і там все це обговорити”, - додає Кований.
 
  • У період з 14 по 16 лютого четверо жителів Херсонської області втратили свої кошти під час купівлі товарів онлайн на загальну суму в понад 31 тисячу гривень.
  • Нещодавно стало відомо про шахраїв, які працювали за схемами “родич просить у борг” і “телефонує працівник банку”, та привласнили кошти двох жительок Херсона та жителя Білозерки на суму понад 53 тисячі гривень.
  • Поліція розповідала про ще три випадки інтернет-шахрайства, того разу внаслідок шахрайських дій жителі Херсонщини втратили майже 200 тисяч гривень.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ