Підтримати нас

"Це операція зі знищення мирного життя в Херсоні": The Guardian пише про атаки дронами військових РФ

19 жовтня 2024 13:58
111
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"/13 лютого 2023 рік

Влітку цього року в Херсоні посилилися атаки російських військ дронами. З 1 липня до 11 жовтня 2024 року через скидання вибухівки поранено понад 400 місцевих жителів, з них 7 дітей.

Про це повідомляє The Guardian, з посиланням на речника Херсонської ОВА Олександра Толоконнікова та на голову аналітичного центру «Український центр безпеки та співробітництва», колишнього радника Міноборони України Сергія Кузана.

За словами Кузана, атаки безпілотників посилилися після того, як українські війська вийшли з плацдармів на лівому березі Дніпра. Тому російські оператори безпілотників змогли рухатися вперед у зарості очерету та ліси. Де у них є прикриття, щоб розташувати позиції, запустити безпілотник у Херсон. Потім зібрати речі та йти далі, перш ніж українські війська зможуть їх знайти.

Він додав, що радіус дії дронів становить близько 15 кілометрів, що дозволяє їм перетинати річку. Через їх дешевизну, окупаційні війська можуть їх використовувати у великій кількості. 

“Їм може бути важко знайти військові цілі. Тому вони завдають ударів по цивільних, які займаються своїми повсякденними справами. Це системна, добре спланована операція зі знищення мирного життя в Херсоні", – заявив голова аналітичного центру. 

Окрім цього, журналісти пишуть, що перероблені дрони керуються на радіочастотах, які українські РЕБи не можуть заблокувати. Й через те, що ці безпілотники літають низько, їх не можуть збити Сили ППО.

Житель Херсона Олександр Устенко розповів, що тричі потрапляв під атаку дронів російських військ. Вперше він був поранений у липні, коли йшов вулицею. Олександр проходив повз машину поліціянтів і з дрона на неї скинули вибухівку. Другий – у середині серпня, коли чоловік стояв за водою. Тоді водій загинув. Третій – наприкінці вересня. Олександр Устенко почув дзижчання й намагався сховатися під гілками дерева. Але граната впала ледве за метр від нього, йдеться у матеріалі.

  • Від 85-90% вибухів у Херсоні спричинюють дрони типу «Мавік». Їх використовують і для розвідки, і для скидів вибухівки.
  • З 1 по 26 вересня військові РФ випустили на Херсонщину 2 тисячі 170 дронів.
  • Речник Української добровольчої армії "Південь" Сергій Братчук в ефірі “Вгору” розповів, що військові РФ накопичили велику кількість безпілотників типу “Shahed”. Росія запустила власне виробництво дронів аналогічних до безпілотників “Shahed” – “Гербери”, які відвертають систему протиповітряної оборони від самого “Shahed” і дають йому можливість намагатися влучити в той, чи інший об’єкт.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів