Підтримати нас

Зима близько: центр Херсона та дитяча обласна лікарня можуть залишитися без електроенергії через комбайновий завод

Автор статті
24 квітня 2020 11:16
812
Поширити:

Власники Херсонського машинобудівного (колишнього комбайнового) заводу не тільки не сплачують шалені кошти до міського бюджету за користування землею, але й загрожують залишити центр міста та обласну дитячу лікарню без електроенергії взимку.

У середині березня 2020 року місцевими стрічками новин майнула інформація: «У Херсоні ліквідували пожежу двох трансформаторних підстанцій». Коротеньке зведення від пожежників, яке більшість містян навіть не помітили. Але ситуація вийшла далеко за межі «звичайної» надзвичайної події. Дві згорілі підстанції, які розташовані на розі вулиці Ладичука та Бериславського шосе, належать Херсонському машинобудівному заводу. Збудовані за радянських часів, вони з одного боку підживлювали завод, а з іншого — центр міста в межах вулиць Чорноморська, Перекопська, проспекту Ушакова та Бериславського шосе, розповідає технічний директор акціонерного товариства «Херсонобленерго» В’ячеслав Гончаров:

"Одразу після пожежі ми перекинули живлення району на резервні потужності, — пояснює В’ячеслав Гончаров. — Але, якщо трапиться якийсь форс-мажор, то сьогоднішня схема вже не є надійною. Одна справа, якщо щось трапиться в побутового користувача, але як бути з дитячою обласною лікарнею? У них же реанімація, це дуже серйозно".

Проблема з цією підстанцією виникла давно, каже технічний директор ХОЕ. На підприємстві розуміли, що колись ці трансформатори вийдуть з ладу, тож модернізували власні мережі навколо, міняли кабельні лінії та готувалися до можливих наслідків. Тож наразі, попри «дірку» в системі, поки що можуть компенсувати фактичну відсутність підстанцій резервними зв’язками. Але зимою можуть початись серйозні проблеми:

"Зараз у нас режим мінімальних навантажень, літо ми теж пройдемо відносно нормально, — ділиться В’ячеслав Гончаров. — Але взимку, коли люди почнуть включати обігрівачі, а додайте до цього втрати напруги через ріст навантаження на кабелі та відсутність резерву…"

Такої ситуації можна було уникнути, впевнені у «Херсонобленерго». Але через брак контролю та поточних ремонтів з боку заводу ситуація наблизилася до критичної. Наразі балансоутримувач має повністю замінити обладнання, але скільки на це потрібно коштів та часу, визначити складно:

"Щоб відновити працездатність цієї підстанції, потрібні мільйони, — розводить руками В’ячеслав Гончаров. — Оцінити збитки, скласти кошторис, закупити, встановити та налагодити обладнання, ввести його в експлуатацію. За часом це буде не менше п’яти місяців. Якщо почати зараз, просто зараз, до зимового періоду якраз можна встигнути. Ми розмовляли з директором заводу, за його словами, вони планують ремонтувати підстанції. Але останнє слово за власником підприємства, реакція і думка якого нам невідома. Та судячи з усього, ніхто особливо не поспішає цього робити. І є підозри, що так все і залишиться, важелів впливу на власника в нас немає".

Онлайн-газета «Вгору» намагалась взяти коментар у керівництва заводу. Але за вказаними на сайті номерами нам повідомили, що всі на карантині, а директор «на території», тож прояснити ситуацію з ремонтом трансформаторної підстанції нам не зможуть.

Так само ми не змогли зв’язатись із сьогоднішнім власником колишнього комбайнобудівного гіганта, який розкинувся на площі в 77 гектарів комунальної землі майже в центрі міста Херсона. За даними аналітичної системи youcontrol це — підприємство з Білої Церкви «Укрсільгоспмаш», а саме його керівник, бізнесмен Олександр Олійник. Його ім’я спливало у херсонських ЗМІ у зв’язку з хронічною несплатою земельного податку до міського бюджету. Ще майже рік тому, за користування землею, на якій розташований завод, підприємець мав сплатити майже 13 мільйонів гривень. Наразі ситуація не змінилася, каже директор Департаменту землекористування та містобудування Максим Ващук:

"Борг він досі не сплатив, і сума зростає в геометричній прогресії", — зазначив Максим Ващук у коментарі онлайн-газеті «Вгору».

Але всупереч ще одній «дірці» в міському бюджеті від несплати податків, які власник ХМЗ винен місту, на його території вільно працюють заправки та крамниці, розбудовуються апартаменти, а приміщення здаються в оренду. І всі ці користувачі, звичайно, теж потребують електроенергії. Яку отримують за допомогою власної заводської підстанції:

"Всіх цих так званих «субабонентів» тимчасово під’єднали до маленької підстанції, що розташована на території підприємства, — пояснює В’ячеслав Гончаров. — Через те, що сам завод практично не працює, то їм вистачає. І відмикати своїх користувачів вони, звісно, не збираються. А те, що у нас центр міста залишився без надійного електропостачання — їх це абсолютно не хвилює."

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ