Підтримати нас

Загарбники не спромоглися провести референдум на Херсонщині

Vgoru
Автор статті
12 вересня 2022 16:30
564
Поширити:

У Херсонській області окупанти планували провести псевдореферендум 11 вересня. 

Дата з початку вторгнення змінювалась тричі. Спочатку його хотіли провести у квітні, потім — у травні, повідомляє Суспільне.

Для херсонців 11 вересня, був звичайним. В окупованому Херсоні було чутно вибухи на околицях, людей на вулицях було дуже мало, жодних ознак проведення референдуму у місті не було.

"Висіли ті ж плакати, які розповідають про Херсон – "навєки с расієй", Перекопською на великій швидкості їздили військові машини з маркуванням V, бачила чорний джип з червоно-зеленим стягом, можливо, це кадирівці. Багато легкових маркованих автівок, воєнна поліція, ДПС, вони вільно пересуваються містом. Але ніяких вивісок типу виборча дільниця, чи виборча комісія, чи черг до них не бачила", – говорить херсонка Ольга.

Так званий референдум окупаційна влада відкладає вже вчетверте чи вп'яте, говорить перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський. На його думку, росіяни не готові його проводити через відсутність підтримки населення та неможливість створення необхідної кількості виборчих комісій. Але головною причиною того, що референдум не відбувається, він називає – успіхи ЗСУ на Херсонському напрямку.

"Коли звільняють території на Херсонщині, а вони проводять це шоу, а потім говорити, що вони втрачають населений пункт, який нібито проголосував за приєднання до руського миру. Участь в організації, сприяння в організації так званого референдуму – це на мою думку буде кримінальна відповідальність для кожної особи", - повідомив Соболевський.

Військовий оглядач Михайло Жирохов говорить, що на Херсонщині військові не ведуть наступ, а вирівнюють фронт. До їх рук переходять невеличкі населені пункти. Референдум, на думку експерта, не відбувається через те, що його не готують – не створені потрібні певні структури, які б ним займалися.

"Їм потрібно, щоб це було на щось спиратися. Як було це в Криму. Як проводили референдум на окупованих територіях в Донецьку і Луганську. Хоч на ксероксі надрукувати ці папірці. Але це потрібен час, люди і гроші. Можливо ці референдуми і не планували проводити взагалі. Це було таке – вкид в інформаційний простір для того, щоб говорили, що Росія тут назавжди і ми вас не кинемо", – розповів Михайло Жирохов.

Директор причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул каже, що розмови окупаційної влади про референдум - це своєрідна політична гра. Ця тема електорально приваблива, її використовують другорядні особи в керівництві Росії. Такі, як, наприклад, депутати "єдиної Росії". Вони просто піаряться на цій темі.

"Все що відбувається – це такий політичний театр. На мою думку, мова про те, що саме 11 вересня буде референдум – це політична акція певних політиків Росії і наших колаборантів, які дуже зацікавлені, щоб він був проведений", - говорить експерт.

Референдум окупаційна влада перенесла на 4 листопада. Росіяни можуть переносити дати, але він не відбудеться до тих пір, поки не буде вирішена ситуація на фронті, поки біля Херсона не закінчаться бойові дії, говорить Олександр Мошнягул.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ