Підтримати нас

В Україні вчергове змінили правила “ковідного” карантину

Автор статті
14 вересня 2021 08:30
909
Поширити:

За останні півтора року - а саме стільки в Україні діє карантин, пов'язаний з поширенням вірусу COVID-19 - громадяни звикли, що карантинні правила постійно змінюються.

 Іноді складається враження, що для чиновників, які їх встановлюють, тасування "карантинних" карт стає чимось на зразок гри в "монополію" або простого складання пазлів. У нас уже діяв і локдаун, і були "запущені" кольорові карантинні зони, і працювали інші обмеження, які постійно видозмінювалися. І ось, у вересні 2021 року, наспіла черга новим змінам.

Учора пізно ввечері український уряд затвердив відповідну Постанову №1236.

Згідно з цим документом, відтепер українцям вручатимуть не два ковід-сертифікати, як це було раніше (внутрішній і зовнішній), а три. Внутрішніх сертифікатів буде два. Один з них називається "жовтим", і право на нього мають громадяни, які отримали одну дозу вакцини від COVID-19. Інший документ називається "зеленим", і його будуть надавати тим, хто вакцинувався двічі - тобто, пройшов повний курс.

Власники цих сертифікатів можуть вільно відвідувати кафе та ресторани, концерти, спортивні змагання, фітнес-клуби, перукарні та інші заклади в разі, якщо буде введений режим "жовтої зони" карантину. У Постанові вказується, що обмеження жовтої зони не буде, якщо якнайменше 80% відвідувачів будуть вакциновані хоча б першою дозою і  вони зможуть пред'явити "жовтий" ковід-сертифікат.

При цьому власникам вищеперелічених закладів надається право на власний розсуд вирішувати, чи надавати послуги тим, у кого таких сертифікатів немає.

Ці правила діятимуть навіть тоді, коли той чи інший регіон або ж уся країна перейдуть до найжорсткішої, "червоної зони" карантину.

Незрозуміло лише, як у закладах обчислюватимуть ті самі 80% "благонадійних" клієнтів.

Також виникає питання, що буде з додатком "Дія". Адже зараз ковід-сертифікати в ньому доступні лише після повного курсу вакцинації. А тепер розробникам необхідно передбачити можливість завантаження в додаток сертифікатів з одним курсом щеплення. Чи встигнуть це зробити? 

Відзначимо, нові правила будуть введені через 7 днів після прийняття Постанови Кабміну. Тобто, вони почнуть працювати не раніше 20 вересня.

Тим часом як заявляють у Міністерстві охорони здоров'я, в Україні вісім тижнів поспіль зростає динаміка захворювань коронавірусом COVID-19,

На 20% збільшилася кількість людей, які потрапляють до лікарень, на 37% більше фіксують нових випадків захворювання.

Так, якщо мова йде про школи, то, за інформацією МОЗ, у перші десять днів навчального року захворіло на ковід близько 600 вчителів. Тим часом охоплення педагогів та інших працівників шкіл вакцинацією залишається досить низьким: на сьогодні повну вакцинацію пройшли лише працівники двох тисяч шкіл. Усього ж в країні працює понад 14 тисяч шкіл.

У зв'язку з цим уряд знову розглядає питання про введення локдауну. Зокрема, про це в інтерв'ю BBC News розповів Головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

"За тим сценарієм, за яким ми зараз рухаємося, новий локдаун можуть ввести орієнтовно в листопаді", - заявив Кузін.

Однак, за його словами, якщо українці робитимуть щеплення і дотримуватимуться соціальної дистанції, локдаун можна буде відтягнути на грудень-січень або зовсім його не допустити

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ