Підтримати нас

В Херсоні дослідили правові потреби херсонців

Автор статті
30 листопада 2019 08:46
1,287
Поширити:

Кожен другий херсонець з соціально вразливих верств населення потребує правової допомоги. Але багато людей не можуть зробити перший крок до вирішення наявних проблем і почати діяти. 

Такі результати показало соціологічне дослідження "Доступ до правових послуг серед уразливих категорій населення в Херсоні", презентація і обговорення результатів якого відбулося, під час круглого столу, 29 листопада, у малому залі Херсонської міської ради.

«На моє переконання ця тема стосується кожної людини, рівний доступ до правосуддя – це запорука розвитку країни. Таке дослідження в Херсоні проводилося вперше. Для того, щоб ефективно працювати в сфері поліпшення доступу до правосуддя, необхідно чітко розуміти, які проблеми є у населення» - розповіла директорка ГО "ІРЦ "Правовий простір" Наталія Бімбірайте.

На фото: Наталія Бімбірайте.

 Дослідження провела ініціативна група з представників ГО "ІРЦ "Правовий простір", обласного відділення Соціологічної асоціації України, Херсонської обласної організації Комітету виборців України, представників депутатського корпусу та органів місцевого самоврядування.

Досліджувалися вразливі соціально незахищені верстви населення Херсону, а саме пенсіонери, особи з інвалідністю, батьки в багатодітних родинах, матері-одиначки, «чорнобильці», внутрішньо переміщені особи, учасники АТО тощо.

Як розповів голова обласного відділення Соціологічної асоціації України Микола Гоманюк, майже кожен третій з опитаних має проблеми у сфері соціальних виплат та пільг, медичного обслуговування та житлово-комунального господарства. А кожен десятий має проблемні стосунки із службовцями та представниками влади. Це в п’ять разів більше, ніж аналогічний показник серед звичайних херсонців. При цьому 40% представників незахищених верств населення не звертаються за правовою допомогою. Це пов’язано із зневірою, сприйняттям розв’язання правових проблем як складного, нервового, тривалого, а подекуди фінансово затратного процесу.

При цьому, кожен четвертий з тих, хто наважується зробити перший крок для вирішення своїх проблем, йдуть до сусідів або друзів, а не до кваліфікованого юриста.

На фото (зліва направо): Микола Гоманюк, Наталія Бімбірайте та Дементій Бєлий.

У  цілому представники вразливих груп вважають, що свої права захистити в Україні доволі складно. В уявлені людей бар’єри захисту прав виникають не на державному рівні (неякісні закони), а на рівні взаємодії з чиновниками на місцевому рівні.

Під час підготовки висновків, як вирішити виявлені проблеми були проаналізовані два попередні аналогічні дослідження.  Перше -  «Дослідження правових проблем та потреб у Херсоні (Херсонська область), Сєвєродонецьку (Луганська область), Жовтих Водах (Дніпропетровська область) та Соснівці (Львівська область)», яке було проведене Київським міжнародним інститутом соціології та друге – «Визначення рівня дотримання верховенства права при здійсненні повноважень органами державної влади та місцевого самоврядування щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб та інтеграцію військовослужбовців» Центру дослідження верховенства права Національного університету «Києво-Могилянська академія».

«Ініціативна група прийшла до головного висновку – Херсон потребує системного підходу до організації безоплатної правової допомоги. Необхідно проводити постійні правові консультації, інформувати все населення міста використовуючи різні джерела комунікації. Відсутність постійної інформації приводить до кризи в системі і нівелює всю діяльність органів влади та громадських організацій» - розповів голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Бєлий.

Також він додав, що дивна ситуація відбувається в органах місцевої влади. Вони просто перенаправляють людей до юристів безоплатної правової допомоги, скинувши з себе цей «тягар», хоча повинні це робити в рамках Закону України «Про надання безоплатної правової допомоги. Ще одна проблема - службовці не встигають за змінами законодавства.

 «Також нам порадили створити окремий муніципальний орган, який акумулював би всі скарги від громадян Херсона, які надходять до влади,  вивчав їх і пропонував депутатам заходи для вирішення наявних проблем. Так званий омбудсмен з муніципальних питань. Такі головні результати цих трьох досліджень»  - підсумував Дементій.

Після презентації присутні на круглому столі представники громадськості та міської влади обговорили результати дослідження.

 «Висновки, які озвучив Дементій – це першочергові пункти, які влада повинна вирішити. Але ж за кожним невирішеним юридичним питанням стоїть реальне невиконання функціональних обов’язків органів виконавчої влади. Якщо людина не отримала допомогу у міськвиконкомі і змушена йти до громадськості або юристів – це говорить про те, що необхідно підіймати кваліфікацію людей, які тут працюють і змінювати структуру виконавчої влади. Ми обов’язково опрацюємо всі ці питання» - зазначила секретар Херсонської міської ради Олена Урсуленко.

На фото: Олена Урсуленко.

На завершення Наталія Бімбірайте додала, що первинна правова консультація має бути і вона має бути незалежною, бо людина не піде скаржитися на неправомірні дії чиновників до  чиновників. До того ж, це нормальна практика в світі  - делегувати певні послуги громадським організаціям. І зараз стоїть питання про прийняття цільової програми надання безоплатної правової первинної допомоги в місті Херсоні з виділенням фінансування та проведенням відповідного конкурсу серед організацій.

Дослідження проведене в рамках програми «Правоспроможна громада», яка адмініструється Громадською спілкою «Мережа правового розвитку» у партнерстві з МФ «Відродження», Київським міжнародним інститутом соціології, Українською фундацією правової допомоги та мережею правових клубів Pravokator.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ