Підтримати нас

У міській раді розповіли, як намагатимуться ремонтувати дороги

Автор статті
06 липня 2021 10:01
1,612
Поширити:

Тільки пів відсотка від необхідної суми закладено у 2021 році в бюджеті Херсона на капітальний ремонт доріг.

Таку цифру опублікували на сайті міської ради напередодні пресконференція виконуючого обов'язки заступника міського голови Юрія Стельмашенка, який зараз опікується транспортною інфраструктурою в обласному центрі. Якщо говорити в грошовому еквіваленті, то пів відсотка - це 58 мільйонів гривень. Водночас загальний капремонт всіх доріг Херсона, згідно з викладками чиновників, повинен коштувати 11 мільярдів гривень.

У міськраді також нагадують, що в результаті адміністративно-територіальної реформи до міста приєдналося кілька населених пунктів, а разом з ними - і 550 кілометрів доріг. Тепер загальна протяжність херсонських доріг становить близько 1,350 кілометрів, а вартість капітального ремонту одного кілометра дороги - 8 мільйонів гривень.

Як неважко припустити, всі ці цифрові дані були представлені увазі журналістів і громадськості неспроста. Адже, хто б не був біля "керма" в обласному центрі, чиновники завжди шукають способи продемонструвати, що на багато важливих робіт із розвитку інфраструктури бюджетних грошей катастрофічно не вистачає. Чи привід це сидіти склавши руки і їх же розводити в безсиллі - питання інше.

Як зазначив на пресконференція Юрій Стельмашенко, в цьому році у херсонців є ще один привід для невдоволення (якщо мова йде саме про ремонт доріг). Адже цілих чотири місяці у надрах міськради йшла процедура чергового структурного переформатування: управління транспортної, дорожньої інфраструктури та зв'язку перестало бути самостійною одиницею і "влилося" в новий Департамент - міського господарства. У зв'язку з цим виникла необхідність зареєструвати нову юридичну особу. А поки дотримувалися всі ці бюрократичні формальності, місто не мало права проводити тендери на виконання ремонтних робіт на дорогах. Тому, стверджує Стельмашенко, вийшло так, що дорожні ремонти стартують у цьому році незвичайно пізно - тільки в середині літа. Хоча мали б розпочатися ще навесні та вже йти повним ходом. Весь цей час справа обмежувалася ремонтом точковим і ямковим.

Ще один нюанс, який значно ускладнює, на думку чиновників міськради, процес оптимізації дорожньої інфраструктури в цьому році, - це пів року майже безперервних дощів, які заважають спеціальній техніці вийти на об'єкти.

Ясна річ, що фактор погоди - об'єктивна даність, і за "замовленням" припинити дощі не виходить. Проте, якщо врахувати всі причини, перераховані вище, у містян знову є всі підстави для жорсткої критики представників влади.

Втім, за запевненням Юрія Стельмашенка, вже незабаром у Херсоні дороги потроху ремонтувати почнуть. Він сказав, що для поточного ремонту в цьому році заплановано 45 доріг, а для капітального - 15.

Нарешті проведені торги та укладені договори з підрядними організаціями, які повинні приступити до роботи. У підсумку "косметичний" ремонт буде проводитися на наступних об'єктах: на вулицях 295-ї Херсонської стрілецької дивізії, Університетській, Стрітенській, Полтавській, Тираспольській, Московській, Гагаріна, Шенгелія, Івана Богуна, Ладичука, Адмірала Сенявіна, Некрасова, Дружби, Чорноморській, Кости Хетагурова, Ілюші Кулика, на проспекті 200-річчя Херсону, на площі Дубинди, вулицях Мостовій, Воронцовській, Кільцевій, Потьомкінській, Миколаївському шосе, 49-ї гвардійської дивізії, Перекопській, Сагайдачного, Карпенка-Карого, Запорізькій, Комкова, Марії Фортус, Пилипа Орлика, на проспекті Ушакова.

“Дороги, на яких відбуватиметься ремонт, відбиралися за декількома критеріями: це дороги, якими рухається громадський транспорт і дороги з великим магістральним навантаженням. Таким було розпорядження міського голови Ігоря Колихаєва – в першу чергу відремонтувати їх. Минулого тижня почали ремонт по вулицях Московській, 40 років Жовтневої революції, Університетській. Цього тижня заплановані роботи по вул. Ілюші Кулика, Некрасова та проспекту 200-річчя Херсона. Ці роботи проводитимуть 6 бригад одночасно, тож до кінця літа поточний ремонт буде виконаний”, – додав Стельмашенко.

Не зовсім зрозуміло, що малося на увазі під "вулицею 40 років Жовтневої революції": вочевидь, це була банальна помилка.

Що стосується капітального ремонту, то тут, за словами в.о. заступника міського голови, справа складніша. Адже для таких робіт потрібен комплексний проєкт, який повинен передбачати в тому числі та прокладку нових комунікацій під дорожнім покриттям. Зокрема, в минулий опалювальний сезон працівники Херсонського водоканалу понад 500 разів розривали асфальтове покриття на дорогах, щоб відремонтувати застарілі мережі. Всі ці ділянки потребують попередньої модернізації комунікацій (і не тільки тих, які обслуговує водоканал), і лише потім їх можна буде ремонтувати.

Передбачається також відремонтувати хоча б центральні вулиці в тих населених пунктах, які минулого року приєдналися до Херсонської територіальної громади.

Резюмуючи все почуте, можна констатувати, що кредит довіри, наданий виборцями Херсона новій "команді", не безмежний і може вичерпатися вже на перший рік її роботи. І в цьому плані заявлені проєкти ремонту доріг - своєрідний іспит, який міська влада зобов'язана витримати. Як це вдасться і чи вдасться взагалі, будемо уважно стежити ми, журналісти, а також вся соціально активна херсонська громадськість.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ