Підтримати нас

У Херсоні поступово впроваджується система валідизації громадського транспорту

Автор статті
14 вересня 2021 15:00
889
Поширити:

Останнім часом на українців звалилась ціла лавина нових понять, термінів та слів. Як правило, усі вони іншомовного походження. Найбільше запозичень, що не дивно, надходить з англійської мови.

Наприклад, відносно недавно розмовну мову наших громадян поповнило слово "валідатор" (від англійського valid - дійсний, той, що має силу, правомірний).

Під ним мається на увазі електронний або механічно-електронний пристрій, призначений для відображення або перевірки різних документів - проїзних квитків громадського транспорту, пропусків і так далі.

З валідаторами кожен херсонець може зіткнутися, побувавши, наприклад, у київському метро. Там, щоб скористатися цією послугою громадського транспорту, необхідно прикласти до валідатора картку або проїзний талон. Тільки після цього вас пропустить турнікет "підземки".

Тим часом уже не перший рік у Херсоні обговорюється питання можливості "валідизації" громадського транспорту. Поступово ця система впроваджується в обласному центрі, але до сьогодні процес ще досить млявий. 

Як відомо, відповідна система вже впроваджена на тролейбусах комунального підприємства "Херсонелектротранс". Починають з'являтися валідатори і в маршрутках. Поки що їх впроваджує ще одне комунальне підприємство - «Херсонкомунтранссервіс». Так, пасажири можуть скористатися валідаторами на маршрутних автобусах номер 5, де вже є наліпки з QR-кодом.

Можливість оплачувати проїзд за допомогою банківської карти або ж спеціальної "проїзної" картки - безумовно, дуже зручна річ для пасажирів. Як повідомляють у Херсонській міській раді, зараз розглядається питання про оголошення конкурсу на тотальне впровадження системи валідаторів для оплати проїзду за допомогою карток.

Відзначимо, не всім такі нововведення припали до вподоби. Перш за все, незадоволені деякі водії й керівники приватних підприємств, що займаються пасажирськими перевезеннями. Суть цього невдоволення досить прозора: адже поява валідаторів не дозволить організовувати так звані "чорні каси", завдяки яким спритні бізнесмени можуть контролювати обсяги прибутку й приховувати інформацію про неї і від чиновників, і від депутатів, і від громадськості.

Але сучасні реалії такі, що впровадження нових технологій зупинити вже неможливо. Тому рано чи пізно всім незадоволеним доведеться змиритися з повною валідизацією громадського транспорту. Або ж піти з бізнесу.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ