Підтримати нас

“Цивільний” квадрокоптер виявляє наркотичні психотропні угіддя

Автор статті
13 листопада 2020 04:40
1,057
Поширити:

Як члени громадського формування за допомогою квадрокоптеру допомагають виявляти наркотичні угіддя у сільській місцевості, та які покарання чекають на порушників.

Позитивним прикладом партнерства поліцейських і громадськості є спільна діяльність із громадськими формуваннями, яке з 2018 року у складі 10 осіб функціонує на території Колибаївської ОТГ.

Так, члени громадського формування з охорони правопорядку “Опора” надають допомогу поліцейському офіцеру Колибаївської ОТГ на Хмельниччині щодо публічної безпеки та порядку на території Колибаївської громади. Яку практичну допомогу надавали члени громади та що саме виявила поліція, дізнавалася координаторка проекту “Шерифи для нових громад” у Хмельницькій області Вікторія Ільчишена.

За інформацією поліцейського офіцера Колибаївської громади Дмитра Ільїна, кілька останніх місяців мешканці с.Колибаївка, що на Хмельниччині, нарікають на постійне порушення тиші та громадського порядку в одному районі с. Колибаївка. Як виявилося, у цьому місці відбувається постійне скупчення неповнолітніх осіб. Поліцейські разом із членами громадського формування «Опора» почали з’ясовувати причини галасливої поведінки молоді. Тоді ж і прийняли рішення поспостерігати кілька днів за цією територією за допомогою дрона. Члени громадського формування є корінними мешканцями села, добре орієнтуються на місцевості, тому й вирішили допомогти поліції в організації маршрута квадрокоптера Кам’янець-Подільського МВ поліції.

З третього запуску дрона виявили на одному з приватних господарств немаленьку ділянку конопель. Зовні ділянка виглядала як звичайний город, засаджений кукурудзою. Однак саме за допомогою квадрокоптера з’ясували, що кукурудза засаджена лише по периметру, а посеред городу ростуть коноплі.

Невдовзі працівники місцевого відділку поліції вилучили майже 100 кущів конопель, а в будинку – ще висушені та подрібнені рослини. Крім того, у будинку правоохоронці виявили та вилучили вже подрібнений і готовий для вживання канабіс.

Усе це направили на експертизу. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 310 КК України: незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від ста до п'ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п'ятдесяти рослин.

За вчинення даного злочину передбачається відповідальність у вигляді штрафу від ста до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. Триває розслідування.

У 2019 р. у Хмельницькій області з незаконного обігу вилучено 35 кг наркотичних засобів та 10581 одиниць нарковмісних рослин. За результатами досудового розслідування повідомлення про підозру вручено 333 наркозлочинцям (https://hm.npu.gov.ua/activity/zviti/richni-zviti/).

Безпосередньо у Кам’янець-Подільському районі вчинено 16 наркозлочинів, з незаконного обігу вилучено понад 2 кг наркотичних речовин (https://hm.npu.gov.ua/assets/sites/hm/Річні%20звіти/2020/Камянець-Подільське%20РВнП.pdf).

Нагадаємо, що у Хмельницькій області триває оперативно-профілактична операція «Мак-2020», спрямована на виявлення та знищення нелегальних посівів нарковмісних рослин маку та конопель, а також перекриття каналів надходження цих рослин до споживачів наркотиків.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ