Підтримати нас

ТОП-зашкварних фейків пропаганди: агітка проти «Чебурашки», «українці – перші люди на землі»

Vgoru
Автор статті
14 лютого 2023 08:50
1,591
Поширити:

Продовжуємо збирати зашкварні фейки російської пропаганди, межі безглуздості якої не мають меж. Нова добірка фейкових нісенітниць від наших партнерів по Мережі – ресурсу Gwara Media.

Фейк. Українців вчать тому, що вони з'явились на землі раніше за всіх

У мережі поширили відео, де вказано: підручник з історії України нібито повідомляє, що перші люди на території України з’явились 140 тисяч років тому. Історики датують появу першої «людини розумної» на 100 тисяч років пізніше. Це, як кажуть у мережі, доводить той факт, що українці вигадують історію про себе та свій народ. https://surl.li/eubml

Але насправді автор відео просто перекручує слова підручника.

Для початку, варто звернути увагу: у підручнику не вказано, що люди на території України з’явились 140 тисяч років тому. Вступ до розділу лише повідомляє: стародавній період в історії України тривав 140 тисяч років. Тобто вказується його тривалість, а не час існування.

Згідно з цим підручником та українською освітньою програмою, люди сучасного типу – homo sapiens — з’явилися в період пізнього палеоліту (приблизно 40/35 – 10 тис. років тому). https://surl.li/eubnc

Отже, автор відео використав маніпулятивну технологію для того, аби поширити дезінформацію та дискредитувати українську освіту.

Фейк. З татуюванням Зеленського секс-послуги дорожчі

Один із смітникових пропагандистських Telegram-канал повідомив про те, що у США українські біженки, які працюють у сфері сексуальних послуг, роблять татуювання з обличчям Володимира Зеленського, оскільки саме так клієнти готові платити більше коштів. https://surl.li/eubnx

Проте, це черговий фейк. Насамперед звертаємо вашу увагу: немає жодних доказів того, що особа на фото дійсно є біженкою з України.

Крім того, автори вкиду концентрують увагу на фото працівниці секс-послуг із відповідним тату у верхній частині сідниць. Проте, проста перевірка показала, що татуювання на фото додали за допомогою фоторедактора.

Фейк. Агітаційна кампанія проти Чебурашки

В одному із запитів на перевірку постало питання перевірки, чи дійсно в одній з українських шкіл відбувається агітаційна кампанія, яка закликає їхати в Росію, якщо тобі подобається Чебурашка.

Новина є брехнею. Фактчекери  детально розібрали цю дезінформацію. https://surl.li/eubpv

З’ясувалося, що таку інформацію поширювали виключно у російському інфопросторі. А її першоджерелом вважають блогера Максима Шихалієва, що опублікував в своєму каналі фото зі стертими метаданими (це унеможливлює ідентифікацію фотографії). https://surl.li/eubpz

При цьому жодних згадок чи висловів про потребу позбутись Чебарушки в українському сегменті інтернету немає.

P.S Матеріал розміщено в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ