Підтримати нас

Що чекає на дівчаток, які граються худими ляльками

Vgoru
Автор статті
20 березня 2021 15:30
1,008
Поширити:

Ляльки Барбі викликають у дівчаток бажання бути аномально худими вже в п'ятирічному віці. Ігри з ними сприяють розвитку анорексії і психічних розладів, вважають англійські психологи з Університету Дарема.

На їх переконання, ляльки, подібні до Барбі, спотворено зображають реальність.  Адже жіноче тіло з такими пропорціями нежиттєздатне. При цьому еталон лялькової фігури, до якого дівчинки звикають змалку, істотно впливає на їх самооцінку в більш дорослому віці.

Навіть п'ятирічні дівчатка підсвідомо хочуть бути такими, як Барбі.  Адже вони чи не з самого народження формують спотворене уявлення про жіночу красу.  Разом з надхудими  ідеалами худенькими з соцмереж і телевізора ляльки змушують дівчаток відчувати себе неповноцінними.

За словами професорки  Лінди Бутройд, невдоволення власним тілом - величезна проблема, особливо серед дівчат.  Таке ставлення до своєї фігури може привести до розладів харчової поведінки, депресії і навіть позначитися на майбутньому благополуччі молодих жінок. 

Дослідники залучили до експерименту 30 дівчаток у віці 5-9 років.  Учасниць розбили на дві групи.  Одна - гралася з худими ляльками, інша - ляльками з більш реалістичними формами.  Потім дівчаток попросили показати, як вони мають  виглядати  дорослими. Учасниці з першої групи виявили бажання бути дуже худими.  Дівчатка з другої групи не були настільки одностайними.  

Психологи провели ряд інших експериментів, в яких дівчаткам крім ляльок пропонувалися й інші іграшки.  У всіх випадках ляльки в стилі Барбі брали гору, коли потрібно було визначитися з еталоном жіночої краси.

За словами дослідників, після того, як в учасниць з'явилися зрушення в перевагах у бік худорлявості, ляльки з більш реалістичними пропорціями й інші іграшки не змозі  виправити його в найближчій перспективі.

Психологи розповіли:  викривлене уявлення про стандарти фігури впливає на успішність дівчинки в майбутньому.  Вона свідомо налаштована на негатив, якщо її фігура не відповідає ідеалу аномальної худорлявості.  І найчастіше стає жертвою анорексії і розладів психіки.

Дослідники зробили висновок, що батьки повинні навчити дочок з повагою ставитися до свого тіла.  Інакше наслідки можуть бути трагічними.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ