Підтримати нас

Раденський "гарант" правопорядку. Відео

Автор статті
26 березня 2021 19:00
1,561
Поширити:

У Раденську майже 4 тисячі постійного населення, та майже стільки ж буває заробітчан, які приїжджають працювати на полях та торгувати на місцевому ринку. Але всі знають Миколу Олексійовича Ракшу, інспектора сільради з охорони правопорядку. І він усіх знає, а якщо зустрічає невідому людину – одразу знайомиться: хто, звідкіля, чому та до кого приїхали, які наміри.

До речі, за пильність та затримання злочинця декілька років тому Миколу Ракшу нагороджено медаллю Міністерства внутрішніх справ. Інспектор каже, що той випадок був для нього найскладнішим за весь час роботи.

А якось Микола Ракша та місцевий дільничний офіцер поліції Едуард Філіппов раптом майже одночасно стали отримувати з банку попередження, що у них велика заборгованість за кредитом, хоча жодної позики ніде не брали.

- У банку кажуть, що видавали кредит Сергію, а той вказав мене з дільничним його поручителями, гарантами, – з посмішкою розповідає Микола Ракша. – Сергій відсотки не платить, бо безробітний, тож тепер ми з Едуардом маємо за нього заборгованість гасити! Я тим банкірам пояснюю, що ми ні за кого не ручалися, а вони наполягають, - адже чоловік вказав наші особисті номери телефонів. Мовляв, як він міг їх дізнатися без нашої згоди? А що дізнаватися? Наші контакти, як то кажуть, у вільному доступі, – на дверях опорного пункту в сільраді написані!

На питання, а що ж тепер буде з тим Сергієм, Микола Олексійович ще більше розвеселився:

- Та все з ним нормально. Що з нього «взяти»? Родина багатодітна, діти ще маленькі, дружина знову в декреті. Домовилися з місцевим фермером, щоб його взяли на роботу, і тепер слідкуємо, щоб працював та розрахувався з боргами.

Сам Микола Ракша працює в сільраді «шерифом» з буремних дев’яностих, коли міліція не справлялася зі злочинністю. За цей час міліція стала поліцією, на території змінилося вже зо два десятки дільничних офіцерів, а пан Микола всі тридцять років продовжує дбати в рідному селі про безпеку та порядок.

І завдяки Миколі Ракші, за словами дільничного, криміногенна ситуація в Раденську спокійна. Наразі найбільші проблеми – насилля в сім’ї та дорожньо-транспортні пригоди (адже через село пролягає траса міжнародного значення з дуже жвавим рухом). Зазвичай першим на ДТП приїздить саме інспектор сільради. Та й з домашніми кривдниками пан Ракша спочатку сам розбирається. А вже коли людина не дослухається, тоді долучається дільничний – складає протоколи, порушує кримінальну справу.

Високо оцінюють роботу інспектора і в сільраді. Секретар виконкому Наталія Нечай каже, що такі люди дуже потрібні, і це дуже актуально в наш час. Адже дільничний обслуговує багато сіл, а Микола Олексійович цілодобово на місці, усе населення знає і все помічає.

 

Докладніше про шерифа у статті «Як дільничний офіцер та інспектор Раденської сільради зненацька стали «гарантами».

P.S. "Програма "Шерифи для нових громад" — це історії про надзвичайних мешканців Херсонщини, які працюють у своїх громадах «замість поліцейського». Проєкт команди продакшн "Вгору" та "Шерифи для нових громад" відібрали торік на відкритому конкурсі "Створюй із Суспільним".

*Ім’я змінено

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ